Dokležovski gasilci so novo leto preživeli na valovih reke Mure

Novoletni gasilski memorialni spust za njihovega člana Dominika Gjereka

Prlekija-on.net, torek, 3. januar 2017 ob 20:08
21. novoletni spust po Muri

21. novoletni spust po Muri

Čeprav smo s smelimi koraki že vstopili v novo leto in si voščili vse najboljše z veliko mero zdravja v letu 2017, je življenje steklo že po ustaljenih tirnicah. Nekateri so novo leto in drugi dan novega leta preživeli v družinskem krogu, a gasilsko društvo Dokležovje se je odločilo, da bodo pripravili novoletni spust z vodno reševalnimi čolni po valovih reke Mure.

Gasilci gasilskega društva Dokležovje, člani Čolnarskega društva Dokležovje in gostje iz PGD Melinci in PGD Beltinci ter ostali ljubitelji gasilstva, narave in reke Mure so se v ponedeljek, 2. januarja, zbrali kljub sončnemu dopoldanskemu vremenu pri -10 stopinjah Celzija ter se podali na 21. novoletni spust po valovih reke Mure, hkrati pa so obeležili 3. novoletni memorialni gasilski spust za člana društva Dominika Gjereka, ki je zaoral ledino po organizaciji novoletni spustov po valovih reke Mure.

Novoletni spust se je začel pri kroškem brodu in ob dobri volji so se gasilci in ostali udeleženci spusta vkrcali v štiri vodno reševalne čolne, od tega dva manjša in dva večja čolna. Ekipa čolnarjev Društva čolnarjev Dokležovje je bila pri spustu kot spremljevalna ekipa, ki je na nek način skrbela za varni spust za vse udeležence. Za varno vožnjo so uporabljali reševalne jopiče in drugo opremo ter vesla. Skupaj se je po valovih reke Mure od kroškega broda do obrežja reke Mure pod dokležovskim mostom in pri čolnarskem privezu Šibje, popeljalo 23 udeležencev spusta. Vodje čolnov so bili Jože Mesarič, Marjan Gjerek in Marko Žižek. Med vožnjo so se za nekaj časa ustavili pri Babičevem mlinu pri Veržeju, kjer so mlinarju Vladimirju Babiču voščili novo leto, si ogledali mlin in idilično naravo okolice mlina.

Sicer pa je bila tokrat vožnja z vodno reševalnimi čolni ob nizkem vodostaju reke Mure zelo nevarna, pri čemer so morali biti pri vožnji zelo previdni, saj jih je vodni tok peljal po brzincah. Ob tem novoletnem spustu so si gasilci obnovili znanje s področja veslanja po reki Muri. Večino članov je zelo dobro usposobljenih o znanju s področja vodenja čolnov in reševanja ob morebitnih nesrečah na vodi, kot je na reki Muri. Po besedah predsednika PGD Dokležovje Andreja Pankerja je 21. novoletni spust uspel, pri čemer so vsi udeleženci uživali v idilični naravi, hkrati pa so dan po novem letu preživeli prijetno in koristno na valovih reke Mure, hkrati pa so tudi obudili gasilsko veslanje in znanje na vodi, kar jim bo letos na podobnih spustih in tekmovanjih še kako prav prišlo.

Vsako leto so zelo ponosni na nove člane, ki se udeležijo spusta in opravijo novoletni gasilski krst z veslom in na vodi reke Mure, kar je tudi čar novoletnega spusta. Ob koncu spusta so se zbrali pri dokležovskem mostu, kjer so se z minuto molka spomnili na gasilca Dominika Gjereka, kjer je predsednik društva njemu v spomin na strugi reke Mure prižgal svečo. PGD Dokležovje so bili pred 21. leti eni od pionirjev novoletnega spusta, ki je nekaj nepozabnega. Druženje so sklenili v naravi na prireditvenem prostoru Šibje ob obrežju reke Mure, kjer so se ogreli z ognjem, poskusili pa so tudi domače jedi in odlično domače vino kliton. Glavni kuhar je bil gasilec Sašo Tkalec, ki je poskrbel, da ob koncu spusta niso bili lačni in ne žejni. Poslušali so žuborenje reke Mure, ptičje petje in skratka nekaj ur po spustu še uživali v idilični naravi.

Sama vožnja od kroškega broda do dokležovskega mostu je bila dolga 6 kilometrov, kajti zaradi nizkega vodostaja vode, pri čemer je bil tok vode 70 kubičnih metrov na sekundo so se peljali malo dalj časa, kot sicer ob večjem vodotoku in varno prispeli na cilj.

Jože Žerdin


Več v Družabno