Puklavec ni zainteresiran za nakup Dvorca Jeruzalem

Občina Ljutomer želi prodati luksuzni objekt, zadržati pa Turistično-informacijski center

Prlekija-on.net, torek, 12. januar 2010 ob 07:26
Dvorec Jeruzalem

Dvorec Jeruzalem

Maja lansko leto je ljutomerski občinski svet odločil, da se proda Dvorec Jeruzalem, na decembrski seji pa so prodajo prenovljenega objekta luksuzne kategorije potrdili še s sprejemom letnega načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem občine Ljutomer za leto 2010.
"Pojavil se je kupec, ki je pripravljen Dvorec Jeruzalem kupiti," je na majski seji povedal župan Franc Jurša ter dejal, da se za nakup zanima družba Ljutomerčan, ki je od lanskega leta v lasti bratov Vladimirja in Janeza Puklavca. Ponujena cena za objekt je okoli 300 tisoč evrov, smo izvedeli v prvi polovici lanskega leta. Puklavca bi od občine kupila Dvorec Jeruzalem, občina pa bi še naprej ostala lastnica Turistično-informacijskega centra, ki stoji v neposredni bližini.

Nakup jih trenutno ne zanima

Po zadnjih informacijah Ljutomerčan še vedno ni oddal ponudbe za nakup dvorca, da pa jih nakup objekta trenutno ne zanima, je potrdil tudi Vladimir Puklavec. "Kontakti so bili, vendar je sedaj prehitro govoriti o tem, ali bodo podpisali pogodbo. Jaz sem vedno poudarjal, da Dvorec Jeruzalem za nas ni strateškega pomena. Strateško je, da se v tem dvorcu nekaj dogaja, da pomaga k razvoju turizma. Če bomo videli, da gre razvoj tega prelepega objekta v nepravilno smer, potem bomo zainteresirani za prevzem. Če se da to rešiti brez naših investicij, je meni tudi prav," je dejal Puklavec, ki želi vse svoje aktivnosti usmeriti v prodajo vin ter ga trenutno namestitvene kapacitete in gostinstvo ne zanimata.

Puklavec nam je povedal, da so poslali svojega pravnika, da se je o nakupu pogovarjal s pravno službo občine. "Želimo seveda, da se razčistijo vsi pogoji nakupa. Stvar je precej zakomplicirana. Najprej je treba videti, na kakšni podlagi lahko pride do pogodbe. V začetku decembra smo imeli prvi takšen pogovor, a je treba razčistiti rizike, da vemo ali kupiti ali ne. Vendar to še ne pomeni, da bomo Dvorec Jeruzalem tudi kupili," je dodal sedaj največji prleški vinar.

Pogovori potihnili

Včeraj smo se o prodaji oziroma nakupu Dvorca Jeruzalem pogovarjali tudi z Davorinom Lesjakom iz ormoške družbe IGD Holermuos, katera je podnajemnik in je tudi prenovila objekt. Povedal nam je, da se je z Vladimirjem Puklavcem pogovarjal o možni menjavi lastnika objekta, "vendar je od takrat vse potihnilo." Dvorec Jeruzalem je v prenovljeni podobi pričel delovati septembra 2007, ob vstopu v tretje leto delovanja pa se je Lesjak pohvalil s pozitivnim poslovanjem. "Želeli smo objekt višje kategorije, ob pogledu na dosedanje poslovne rezultate pa lahko povem, da smo se pravilno odločili. Vedno več je gostov, prirejamo seminarje, povečalo se je tudi zanimanje za poroke," je povedal Lesjak, ki bi želel, da se iz zgodbe o Dvorcu Jeruzalem čim prej izključi lokalna politika, "saj razne razprave škodujejo poslovanju in delovanju objekta."

Kronologija Dvorca Jeruzalem

Občina Ljutomer je leta 2002 za takratnih 50 milijonov tolarjev (208.646 evrov) kupila povsem razpadajoče gostišče ob cerkvici na Jeruzalemu. Ker ni našla investitorja, ki bi objekt prenovil, se je odločila objekt za 50 let dati v najem ormoški družbi Jeruzalem Ormož VVS, katera je danes v lasti Vladimirja Puklavca. Pozneje je bil z aneksom k pogodbi dodan podnajemnik, ormoška družba IGD Holermuos, ki je poskrbela za obnovo tako dvorca kot tudi Turistično-informacijskega centra, s katerim upravlja Lokalna turistična organizacija Prlekija Ljutomer. Dogovorjeno je bilo, da bo vrednost vlaganj v objekt 1,2 milijona evrov (brez DDV), kar je zapisano tudi v pogodbi, vendar so vlaganja zaradi dodatnih del, spremenjenih projektov in zvišane kategorije hotelskega dela narasla na 2,4 milijona evrov (brez DDV). Vlaganja, ki bi se družbi IGD Holermuos poračunala z najemnino, pozneje niso bila potrjena s strani najemnika, družbe Jeruzalem Ormož VVS, in lastnika občine Ljutomer. Ljutomerska občina bi tako ostala brez najemnine nekaj desetletij, zato se je tudi pojavila ideja o prodaji.


Več v Gospodarstvo