V ustavo želijo zapisati neodtujljivo pravico do čistega zraka

V Civilni iniciativi modro nebo – CIMN želijo, da se v ustavo zapiše neodtujljiva pravica do čistega zraka in hkrati osveži pobuda vladi za raziskavo geoinženiringa

Prlekija-on.net, četrtek, 26. januar 2017 ob 18:22
V CIMN želijo zagnati tudi raziskavo o kemičnem zapraševanju atmosfere

V CIMN želijo zagnati tudi raziskavo o kemičnem zapraševanju atmosfere

Novembra lani je Slovenija, kot edina država na svetu v ustavo zapisala neodtujljivo pravico do pitne vode. Pred kratkim pa je Civilna iniciativa modro nebo – CIMN predlagala, da se v ustavo zapiše tudi neodtujljiva pravica do čistega zraka. Kot pojasnjujejo, je čisti zrak enako kot voda in hkrati bolj pomemben za osnovno bivanje človeka, zato so predlagali, da se v ustavo zapiše tudi neodtujljiva pravica do čistega zraka.

V ta namen so na spletu odprli tudi peticijo, kjer zbirajo podpise. Kot je zapisano na strani peticije, je s strani CIMN bil dne 28.10.2014 vladi poslan predlog raziskave aktivnosti geoinženiringa na slovenskem ozemlju. "Pod GEOINŽENIRING se uvrščajo aktivnosti in tehnologije, ki direktno in dolgoročno vplivajo na klimatske spremembe, spreminjanje podnebja, krojenje vremena in ostale zdravstvene težave povezane s čistim zrakom, ki ga dihamo, ter okoljevarstvene težave, kot so zakisanost tal, prekomerna količina aluminija v zemeljski prsti, v podtalnici itn.", navajajo v opisu peticije.

Za uspeh peticije potrebnih 30.000 podpisov
Kot še pojasnujejo, je 4.12.2014 CIMN prejel odziv organa, ki je bil v sklepu odklonilen, zato ponovno zastavljajo peticijo, tokrat drugače. "Predlagamo in vzpodbujamo prebivalce RS, da s podpisom te peticije, podajo strinjanje, da se v ustavo vpiše PRAVICA DO ČISTEGA ZRAKA in hkrati osveži pobuda vladi za raziskavo GEOINŽENIRINGA. Za uspeh peticije potrebujemo 30.000 podpisov," navajajo.

"ČISTI ZRAK je pravica, nam pripada, z njim ne moremo tržiti, zrak za dihanje ni in ne sme biti tržno blago. Prodaja CO2 kuponov postavlja zrak v vlogo blaga, s katerim se trguje, po principu, kolikor plačam – tolikor diham, oziroma, toliko ga onesnažujem. Nikakor ne more biti zrak - atmosfera, zrak ki ga dihamo subjekt poslovanja, kot se to dogaja sedaj. Podjetja, inštitucije in organizacije, ki se ukvarjajo s prodajo zraka, s prodajo delov zraka - atmosfere (ogljikov dioksid) ali s prodajo zmesi zraka, kot so dovoljena količina delcev PM, količina smoga, ali količina črnega ogljika, morajo biti omejena in preprečevana," še je ob tem zapisano.

Želijo zagnati tudi raziskavo o kemičnem zapraševanju atmosfere
Peticija bo predana kot predlog vladi, za dopolnitev ustave. Skupaj s predlogom za dopolnitev ustave, želijo tudi odpreti vprašanje in zagnati raziskavo geoinženiringa, raziskavo kemičnega zapraševanja atmosfere, dimljenja atmosfere z letali in zastiranje sonca z umetno letalsko oblačnostjo. "Hkrati predlagamo vladi tudi, da ob tem odpremo vprašanje Elektro Magnetnega (EM) obsevanja atmosfere, analizo ustvarjanja Elektro Magnetnega smoga (EM), ugotavljanje količine EM smoga in vpliv na zdravje, v povezavi s čistim zrakom. EM smog (INIS E-karta EMS) skupaj z nano kovinskimi delci zaprašenimi v ozračje, vpliva na vreme in na počutje, ter vsebuje potencial dolgoročnega škodnega vpliva na zdravje, kot so upad plodnosti, manjša rodnost, večja količina splavov, astma, težave z alergijami, pljuči in nabiranjem nano delcev kovin v možganih (Alzheimerjeva bolezen) in jetrih, porast avtizma, demence, razdraženost sluznice, ki je podlaga za okužbe vseh vrst in pogoj za nastanek avto imunih, ter kroničnih obolenj."

V CIMN opozarjajo, da se razreši vprašanje pravice do čistega zraka in geoinženiringa, a kot navajajo že 4. leto zapored, še vedno niso dobili nikakršnega odziva s strani odgovornih. "Do 1.1.2017 beležimo tako že 24-to (uradno) smrtno žrtev teh umetno podivjanih »naravnih ujm« (Žled 2, Poplave Vransko 2 in Poplave Ljubljana 1, ter posredno smrt 19 gozdarskih delavcev v odstranjevanju podrtih dreves v letu 2014). Novodobni pojav so umetno podkrepljene naravne ujme, ki so tehnološko ojačane in potencirane, da preraščajo v nekontrolirano razdejanje. Kdo nosi krivdo za te smrtne žrtve?," se sprašujejo.

Kot še pišejo, so trenutno identificirane tehnologije geoninženiringa omejevanje Sončnega Sevanja (OSS); kemično zapraševanje atmosfere; dimljenje atmosfere; uporaba ionosferskih grelcev (EISCAT, ECHELON, HAARP); uporaba tehnologije VTRPE, ki za delovanje uporablja nano kovinski Barijev prah ter radarske in satelitske naprave; ustvarjanje letalske oblačnosti ter INIS E-karta EMS (Elektro Magnetno Sevanje).

Predlagajo tudi pregled letal, analizo vseh izpustov, ...
Poleg vpisa pravice do čistega zraka v ustavo, predlagajo še raziskavo aktivnosti geoinženiringa, ki predstavlja največjo grožnjo čistemu zraku, in sicer pregled letal, ki letijo nad Slovenijo; analiza vseh izpustov iz letal (motorji, APU, vse ostali izpusti, pršenja in sistemi s cevkami); analiza zraka in Deževnice na Aluminij, Barij, Brom, Stroncij in ostale težke kovine, ter odprtje arhiva s podatki do 300 let nazaj (ARSO); sprejetje zakonskega predpisa, ki dovoljuje prelete samo letalom brez izpusta, letalom brez dolgo obstojnega izpusta, letalom brez bele 10 km črte za seboj; preureditev koridorjev in prepoved poletov, z izjemo socialno koristnih poletov, torej, civilne zaščite, gasilcev itd., nad vsemi zaščitenimi območji RS, se pravi nad narodnimi, regijskimi in krajinskimi parki  ter njihovo preusmeritev nad, iz ekološkega vidika že degradirana območja, kot so avtoceste in ostale težke prometnice. S tem bi se vsaj deloma povrnilo neokrnjenost nekaterim predelom Slovenije, od česar bi posredno in neposredno imeli korist vsi ter ukinitev prodaje CO2 kuponov, ukinitev prodaje emisijskih odpustkov in ukinitev kreiranja poslovnih modelov na osnovi atmosfere – zraka, ki ga dihamo.

Peticijo, ki jo je do tega trenutka podpisalo nekaj več kot 800 ljudi., lahko najdete tukaj.

"Zapraševanja neba" še vedno samo teorija
Povezani članki:
Iz česa so sledi na našem nebu?
Uravnavanje podnebja tudi pri nas?
Strupi z neba?
Naše nebo prekrile bele sledi
ARSO: Sledi letal so odvisne zgolj
od relativne vlažnosti zraka na višini leta
Civilna iniciativa modro nebo – CIMN sicer že nekaj let opozarja na t.i. Chemtraile ter "zapraševanje neba" s strani letal. O tem smo tudi mi že večkrat pisali, kar si lahko preberete v povezanih člankih. Na Agenciji RS za okolje (ARSO) so sicer že pred časom zapisali nekaj obrazložitev o pojavih, ki burijo domišljijo nekaterih ljudi ter tam navajajo, da so sledi letal odvisne zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini leta ter da pri tem ne gre za nobeno zapraševanje: "Reaktivna potniška letala letijo na višinah med 10 in 14 km. Fizikalno ozadje pojava kondenzacijskih sledi letal, pogoji v katerih nastanejo in kako se razkrojijo, so poznani in jih je mogoče pojasniti z znanjem osnov fizike. Vroč izpuh, ki vključuje tudi drobne delce in vodno paro, se pomeša med hladnejši okoliški zrak. Ko se z dodatno vlago in delci obogatena mešanica zraka ohladi dovolj, nastanejo kondenzacijske sledi letal. Za to ni potrebna dodatna kemija. Če je vlage v zraku več, sledi letal vztrajajo dlje časa, se širijo in počasneje razkrojijo. Skratka, zgolj od relativne vlažnosti zraka na višini letal je odvisno, kako izrazite in kako dolgotrajne kondenzacijske sledi (contrail-e) letala puščajo na nebu."

Na ARSO so takrat pisali še o drugih pojavih, kot je žled, rumena usedlina po dežju, o snežnih kepah, ki se ne stopijo, ... Več lahko najdete tukaj.

To t.i. "zapraševanja neba" je še vedno samo teorija, uradnih in trdnih dokazov, da je v tem kaj resnice, zaenkrat še ni, čeprav na internetu lahko najdemo ogromno informacij, tako tistih, ki teoriji nasprotujejo kot tistih, ki jo zagovarjajo.


Več v Slovenija