Veter polomil največji klopotec na svetu

Močan veter v preteklih dneh je bil usoden za največji klopotec na svetu, ki stoji v Hermancih, saj mu je polomil vetrnice, ki imajo premer 20,58 metra

Prlekija-on.net, sobota, 25. februar 2017 ob 18:193
Polomljen klopotec

Polomljen klopotec

Močan veter, ki je iz četrtka na petek pihal v naših krajih, sunki pa so dosegali tudi 90 km/h, je povzročil kar nekaj nevšečnosti, o čemer smo že pisali. Med drugim pa je veter pred kratkim bil usoden tudi za največji klopotec na svetu, ki stoji v Hermancih, saj mu je polomil vetrnice.

Preberite tudi:
Postavljanje največjega klopotca
Klopotec vpisan v knjigo rekordov
V Prlekiji že sedmo leto stoji največji
klopotec na svetu
Klopotec stoji med vinogradi v Hermancih, na meji med Ljutomerom in Ormožem, na predelu, ki ga domačini poznajo po imenu Strmec. Klopotec tam stoji že osmo leto, saj ga Stanko Habjanič iz Kajžarja s pomočjo PGD Miklavž pri Ormožu in PGD Ptuj, postavlja od leta 2010. Trud je bil poplačan v začetku lanskega leta, ko je Stanko prejel certifikat in potrdilo, da je bil klopotec tudi uradno potrjen kot največji klopotec na svetu in vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov. Klopotec ima premer vetrnic 20,58 metra, cel pa tehta skoraj eno tono.

Stanko je za izdelavo klopotca porabil 2 meseca ali pribliĺžno 300 ur trdega dela, vsako leto ga je tudi vzdrževal in nadgrajeval. Kako bo s klopotcem sedaj, nam ni znano, verjetno pa ga bo Stanko tudi to leto poskušal popraviti in usposobiti.


Več v Črna kronika