Županja s podpisom peticije dala podporo aktivistom, ki želijo ohraniti Muro nedotaknjeno

Filmski večer za Muro v Ljutomeru

Prlekija-on.net, petek, 10. marec 2017 ob 15:00
Filmski večer za reko Muro v Ljutomeru

Filmski večer za reko Muro v Ljutomeru

V sredo, 8. marca, so Svetovna organizacija za naravo (WWF), Zveza društev Moja Mura in Društvo za preučevanje rib Slovenije v okviru kampanje Rešimo Muro – Ne HE Hrastje-Mota, v Ljutomeru organizirali skupni filmski večer za reko Muro. V okviru kampanje Rešimo Muro je organizirana filmska turneja, filmski večeri pa se odvijajo v vseh občinah, ki so del predlaganega biosfernega območja Mura, katerega nominacijo je vlada lani tudi potrdila.

»Organiziramo jih, da bi javnost ozaveščali o biosfernem območju, vplivih gradnje hidroelektrarn na rečni ekosistem in ljudi ter da preprečimo gradnjo HE Hrastje Mota, ki 'odpira vrata' gradnji nadaljnjih hidroelektrarn,« pravijo aktivisti, ki so v Domu kulture v Ljutomeru predstavili samo kampanjo. O predstavitvi biosfernega območja Mure in vpliva načrtovane gradnje verige hidroelektrarn je spregovorila Andreja Slameršek iz Društva za preučevanje rib Slovenije. Obiskovalci so si ob tej priložnosti ogledali film Upor na Donavi, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba pa je s podpisom peticije dala podporo aktivistom, ki želijo ohraniti Muro nedotaknjeno.

Dogodek so sklenili ob pokušini lokalnih izdelkov. Na voljo so jim bili medica in medeni liker s cvetnim prahom Čebelarstva Šalamun iz Banovcev, dobrote pekarne Krapec iz Veržeja, postrežene v košaricah iz ličja, ki so jih naredili v društvu Pomelaj iz Male Polane, bela vina Vinoreje Kaučič iz Gresovščaka in modri pinot Vinogradništva Lipovec iz Radomerščaka, domači sokovi Ekološke kmetije Kovačič iz Stare ceste, ponujeni v kozarcih Enoteke Ljutomer. Za slani prigrizek pa so poskrbeli v okrepčevalnici Mitra Ljutomer ter domačinka iz Križevcev Vesna Kitthiya.


Več v Kultura in izobraževanje