»Plesi od tü pa tan« z novimi folklornimi kostumi

Za folklorno skupino Kulturnega društva Cven je bil prav poseben večer, saj so se predstavili v novih folklornih kostumih

Sara Vinkovič, nedelja, 19. marec 2017 ob 18:29
Plesi od tü pa tan

Plesi od tü pa tan

V soboto, 18. marca, je bil za folklorno skupino Kulturnega društva Cven prav poseben večer, saj so se na prireditvi pod imenom "Plesi od tü pa tan" predstavili v novih folklornih kostumih.

Mateja Topolinjak je o novih kostumih zapisala: "Veliko smo raziskovali in iskali stare fotografije na območju KS Cven. Kaj kmalu smo ugotovili, da neke posebnosti v oblačilnem videzu v naših krajih ni. Tako smo na pomoč poklicali gospo Tadejo Pance, oblikovalko in kostumografinjo. Pokazali smo ji fotografije, ona pa je s svojim znanjem izdelala skice za nove folklorne kostume, ki so bili značilni za vsakdanjo oblačilno podobo kmečkega prebivalstva vzhodne Štajerske, od začetka 20. stoletja do 1. svetovne vojne.
Obleke nam je zašila gospa Terezija Lisec, šivilja, ki je sešila ogromno folklornih kostumov v naši okolici in drugod po Sloveniji."

Tadeji Pance in Tereziji Lisec so se iskreno zahvalili za njuno profesionalno delo in jima poklonili majhno pozornost ter zahvalo.

Tako so se cvenski folklorniki predstavili v novih folklornih kostumih s spletom gorenjskih in koroških plesov, spletom goričkih in prekmurskih plesov ter spletom "Najlepši cvet je pšenični klas". Kot gostje so nastopili učenci iz Osnovne šole Ivana Cankarja, podružnice Cven s spletom "Moj očka ima konjička dva", Harmonikaški orkester, ki jih vodi Katja Vunderl ter folklorna skupina iz Ivanjkovcev s spletom "Jožefovo".

Prireditev je vodila Milena Rakuša, nekaj besed je med prireditvijo povedal tudi predsednik Kulturnega društva Cven, Tihomir Babič. Tadeja Pance je na kratko opisala nove kostume, na oder pa je stopila tudi županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je cvenskim folklornikom čestitala in jim zaželela še tako uspešno delo naprej.

Ob koncu prireditve so se folklorniki zahvalili vsem nastopajočim in obiskovalcem, majhno pozornost pa so namenili tudi najbolj zaslužnim, da se je folklora na Cvenu spet obudila, to so: vodji folklorne skupine Urška Sovič in Mateja Topolinjak, ter David Kavaš, ki je prevzel vodenje vaj.

Poleg prireditve je na hodniku zadružnega doma potekala tudi slikarska razstava članov sekcije KulCultura, Sanje Korošak in domačina Borisa Filipiča.


Več v Kultura in izobraževanje