Majhni in veliki, otroci in odrasli, skupaj nad odpadke

V Podgradu so pripravili pomladno očiščevalno akcijo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 20. marec 2017 ob 09:37
Čistilna akcija v Podgradu

Čistilna akcija v Podgradu

Podobno kot že vrsto let, je tudi letos na območju Podgrada v radgonski občini potekala pomladna očiščevalna akcija. Po lepem in sončnem vremenu se je zbralo veliko domačinov, od majhnih do velikih, od otrok do odraslih, in vsi skupaj so se spopadli z odpadki, ki jih žal nikoli ne zmanjka. Skozi Podgrad namreč potekata dve regionalni cesti, in prav v jarkih ob teh prometnicah je največ odpadkov, predvsem plastike in podobnih reči, ki jih večinoma odmetavajo iz avtomobilov. Zato ne pomaga niti dejstvo, da se Podgrajčani vsako leto zedinijo in prečešejo celotno območje svojega kraja, saj se odpadkov vedno nabere. Kot nam je povedal eden izmed organizatorjev akcije Boris Fartek, so v kraju zadovoljni z akcijo, tako z udeležbo kot s tistim, kar so uspeli pobrati iz narave. "Naši krajani se zavedamo, da moramo tudi sami skrbeti za videz svojega kraja. Zato smo se dogovorili, kot za številne druge skupne akcije, in smo se znova zbrali in pobrali vse odpadke, ki smo jih odkrili", nam je razlagal Fartek.

Tako on, kot okoli 35 drugih udeležencev zelo uspešne akcije, ki so se razpršili po vsem kraju, so nam povedali, da je najhuje ob obeh glavnih državnih cestah, tako proti Mariboru, kot proti Tratam. mnogi namreč še vedno iz drvečih vozil v obcestni jarek odvržejo marsikaj. Največ je pločevink in plastenk ter drugega odpada. Kar nekaj odpadkov je tudi ob reki Muri ter sprehajalni poti ob Plitvici ipd. "Kljub vsemu smo veseli, da je iz leta v leto manj odpadkov. Torej se ljudje zavedajo, da narava ni za odpadke. Ne glede na vse in kljub dejstvu, da je za odvažanje odpadkov, tako kosovnih kot gospodinjskih pri nas dobro poskrbljeno, pa bo še vedno potrebno organiziranje tudi tovrstnih akcij", je dodal Boris Fartek, ki je skupaj s svojimi sokrajani naravi "ukradel" več sto kilogramov ali celo ton odpadkov, katere so večinoma pospravili v vrečke, katero je koncesionar za ravnanje z odpadki, podjetje Saubermacher Slovenija, odpeljal v zbirni center v Puconcih.

Udeleženci akcije so se sicer spoprijeli s smetmi v treh skupinah, katere so vodili, omenjeni Boris Fartek, ter še Uroš Fišinger in Srečko Markovič. Po končani akciji in skupni malici pri ribiškem domu Podgrad, se je večina udeležencev še nekaj časa zadržala v prijetnem klepetu, kjer so se med druženjem dogovarjali tudi o nadaljnjih aktivnostih, ki jih med Podgrajčani, kateri vedno držijo skupaj, v zadnjih letih ne manjka…


Več v Narava