Poklon komandirju Prekmurske partizanske čete

Na prvi pomladni dan 1945 je padel Alojz Škrjanc – Mirko

Filip Matko Ficko, sobota, 25. marec 2017 ob 18:031
Slovesnost pri spomeniku Rdečearmejcem

Slovesnost pri spomeniku Rdečearmejcem

V Sakalovcih v Porabju je 21. marca 1945 v boju z madžarskimi orožniki padel Alojz Škrjanc - Mirko, drugi komandir Prekmurske partizanske čete, ker je že v začetku marca prvi komandir Filip Korošec - Bor bil hudo ranjen. Tako je ta partizanska žrtev najsevernejši dokaz prisotnosti slovenskih partizanov za osvoboditev izpod okupatorskega jarma v drugi svetovni vojni. Bil je pokopan na obrobju pokopališča v Monoštru brez posebne oznake, prvo lepo spominsko obeležje pa je bilo postavljeno šele leta 1970.

Ta kraj, grob partizana Alojza Škrjanca - Mirka na monoštrskem pokopališču, vrsto let obiskujejo člani borčevske organizacije iz Murske Sobote, saj so med njenimi člani nekoč bili tudi Mirkovi soborci iz Prekmurske partizanske čete. Sobočancem se pridružujejo tudi drugi in tako je bilo tudi v soboto, 25. marca letos. Na pokopališču v Monoštru so se ob 11. uri zbrali članice in člani Združenja ZZB za vrednote NOB Murska Sobota, tudi njenih petih krajevnih organizacij (Mestna organizacija Murska Sobota, Beltinci, Tišina, Puconci in Rogašovci) ter Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Lendava in Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci, kot posebni gostje pa predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem Jože Hirnök in sodelavka generalnega konzula Republike Slovenije v Monoštru, dr. Borisa Jesiha, Brigita Šooš. Govornik ob grobu Alojza Škrjanca - Mirka je bil tajnik KO ZZB za vrednote NOB Rogašovci Milan Gaber, kulturni program pa so izvedli šolarka in šolarji Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci. Po položitvi vencev in prižigu svečk na grobu slovenskega partizana so se vsi udeleženci zbrali še pri spominskem obeležju 400-tim padlim pripadnikom Rdeče armade, ki so padli ob koncu 2. svetovne vojne v okolici Monoštra. Tudi tam je bil položen venec, krajši nagovor pa je imel predsednik Združenja ZZB za vrednote NOB v Murski Soboti Evgen Emri.

Iz govora Milana Gabra povzemamo: »...Daleč od doma in domače zemlje je zaradi izdaje moral 21. marca 1945 položiti svoje mlado življenje na prag svobode Alojz Škrjanc - Mirko, za naš boljši danes v Porabskih Sakalovcih, kjer je po napadu madžarskih orožnikov, kljub opozorilu tovarišev, naj se zakrije, ker je predober cilj za sovražne krogle, streljal z brzostrelko na sovražne vojake in ščitil izpad sotovarišev. Opozorilo je bilo prepozno, saj ga je v tem trenutku preko prsi pokosil rafal iz madžarskega mitraljeza. Tovariši so ga potegnili v zaklon, vzeli njegovo brzostrelko z dvema okvirjema streliva, ker so mislili, da je mrtev. Pognali so se v preboj in uspeli. Čez nekaj trenutkov se je zaslišala močna detonacija, ki jo je sprožil Mirko z bombo, ko se je zavedel in videl, da proti njemu prihajajo orožniki. Ker jim ni hotel priti živ v roke, si je tako kar sam na krut način vzel življenje...«


Več v Kultura in izobraževanje