Nad Prlekijo hrumelo ogromno vojaško letalo Boeing C-17

Iz Maribora je z letalom v Prištino odletel 35. slovenski kontingent v silah Kfor, kjer sta tudi dva vojaka iz Prlekije

Prlekija-on.net, petek, 21. april 2017 ob 20:3215
Boeing C-17

Boeing C-17

V petek, 21. aprila dopoldan, je nad Prlekijo hrumelo veliko vojaško letalo Boeing C-17 oz. McDonnell Douglas C-17 Globemaster III, kot se imenuje. Gre za sodobno ameriško vojaško strateško/taktično transportno letalo za velike tovore ali enote, ki ga izdeluje letalska družba Boeing.

Letalo je nad Ljutomerom letelo do Letališča Edvarda Rusjana v Mariboru, ob vrnitvi slovenskih vojakov iz misije, tam pa so se na letalo okoli poldneva vkrcali slovenski vojaki 35. slovenskega kontingenta v silah Kfor (SVNKON 35 Kfor), ki so odleteli v Prištino, kjer bodo sodelovali v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu.

Naloge kontingenta, ki mu poveljuje podpolkovnik Miha Kuhar, vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani. Glavnino SVNKON 35 Kfor, ki vključuje eno manevrsko četo z logistiko, šest skupin za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element in skupino vojaške policije, sestavljajo pripadniki 1. brigade. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor.

V kontingentu sta tudi dva vojaka iz Prlekije.

Letalo McDonnell Douglas C-17 Globemaster III uporabljajo Letalske sile ZDA (USAF) in Kraljevo vojno letalstvo (RAF), prevaža pa lahko do 80 ton tovora. Letalo v dolžino meri 53 m, v višino 16,8 m, razpon kril pa ima 51,75 m. Prazno letalo tehta 128 ton, leti pa s hitrostjo 830 km/h na največji višini 13.700 m.


Več v Zanimivosti