Kuhali so lovski golaž in ribjo čorbo

Najbolje so kuhali lovci iz Brezovcev in Stari ribari

Prlekija-on.net, torek, 25. april 2017 ob 14:451
Najbolje so kuhali lovci iz Brezovcev

Najbolje so kuhali lovci iz Brezovcev

Že pred leti, na 4. prireditvi, so na izjemno zanimivo idejo prišli organizatorji sejma Lov - mednarodnega sejma lova, ribolova in naturo, in sicer da bi v okviru njihove sejemske prireditve, med drugimi spremljevalnimi dogajanji, potekalo tudi tekmovanje v pripravi hrane povezane s tematiko samega sejma. In ker je popestritev sejemskih dogajanj bila uspešna že šestkrat do sedaj, ko je na razstavnih površinah Pomurskega sejma d.d. v Gornji Radgoni, potekalo mednarodno tekmovanje v kuhanju lovskega golaža, ribje čorbe in gobove juhe, so jo na letošnjem, 10. bianalnem sejmu Lov, ponovili in več kot 30 ekip je tekmovalo v kuhanju ribje čorbe in lovskega golaža, samo sejemsko tekmovanje za "Kotliček sejma Lov 2017", pa je imelo geslo "Naravnost k naravi". Na sami prireditvi pa je poleg kuhanja potekalo marsikaj zanimivega in prijetnega z veliko humorja, zabave, veselja, predvsem pa ni manjkalo dobre domače kulinarike in pijače, katero so iz svojega okolja ponujale tekmovalne ekipe.

In obe tekmovalni "disciplini" sta pritegnili veliko pozornosti, tako tekmovalnih ekip iz cele Slovenije, ter Madžarske, Srbije in Hrvaške, kot pa tudi obiskovalcev sejma, ki se jih je trlo med pulti, in ki so najprej občudovali kuharske ekipe, pozneje pa so uživali v njihovih skuhanih dobrotah. Kljub dejstvu, da je nekatere za udeležbo na 7. tovrstnem tekmovanju, odvrnila slaba vremenska napoved, se je prijavilo nad 30 ekip, nekaj pa jih je nastopilo tudi izven konkurence. Žal je dež dejansko malo namočil kuharje, a se je dež hitro umiril in vse je bilo v najboljšem redu. Vse tekmovalne ekipe so potrdile odlično znanje in sposobnosti v pripravi omenjenih jedi, vsekakor pa je nekaj točk prinesel tudi lepo urejen delovni prostor, urejenost in seveda splošno vzdušje. In zato niti ne preseneča, da sta strokovni komisiji, pod vodstvom: Matjaž Sivka (za ribje čorbe), in Zdenka Tompa (za lovski golaž) imeli izjemno težavno delo.

Pa čeprav so se vsi želeli izkazati s svojimi vrhunskimi izdelki, je za mnoge udeležence to bila tudi promocija, tako da je prireditev v celoti uspela. To so potrdili tudi številni obiskovalci, več tisoč jih je bilo iz najmanj desetih držav, ki so bili navdušeni nad načinom priprave omenjenih treh vrst jedi, ter nad splošnim vzdušjem na prireditvi, katero so popestrile številne glasbene skupine, rogisti, pevci ipd. Na koncu so vse sodelujoče ekipe, iz rok izvršne direktorice Pomurskega sejma Mateje Jaklič ter predsednikov ocenjevalnih komisij, prejele lepa priznanja, po tri najboljše v obeh konkurencah pa so bile deležne še dodatnih nagrad. Na prva mesta pa so se uvrstili tekmovalci iz prekmurskih Brezovcev (lovski golaž) in Stari ribari iz Baje na Madžarskem (ribja čorba).

Na tekmovanju, ki so ga mimogrede organizirali Pomurski sejem, Racoon, Lovska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije in Revije 5 zvezdic, so ob kuhanju lovskega golaža priznanja prejele ekipe: Lovske družine Mirna, LD Gornja Radgona – veterani, LD Vrhnika, LD Gornja Radgona – mladi lovci, LD Orlica – Vuhred, Udenboršt, LD Negova, Postojnsko – Bistriška ZLD, LD Dobrovnik, Društvo Zgornjesavinski Starodobniki, Bjelovarski maheri, LD Šentjur, Zvitorepci, Maljutka, Bambi Tim, Društvo slovenskih lovk, LD Janžev vrh in LD Brezovci. Po mnenju strokovne ocenjevalne komisije, ki so jo sestavljali predsednica Zdenka Tompa in člana Boštjan Lačen in Matijaž Pivar, so najboljši golaž skuhali člani LD Brezovci. Drugo mesto so si prikuhali člani LD Janžev Vrh in tretje mesto članice Društva slovenskih lovk. Ribje čorbe je ocenjevala komisija v sestavi: Matjaž Sivka (predsednik), Tihomir Čauš (član) in Lidija Omerzu (članica). Priznanje je prejela ekipa LD Gornja Radgona – lovski kinologi. Prvo mesto so si prislužili člani ekipe Stari ribari, drugo mesto društvo A.R.O. Trnje in tretje mesto ekipa Željka Nejašmića iz hrvaškega Bjelovarja.

Omeniti kaže tudi ekipo Kava Bar Črnko iz Gornje Radgone, ki je pripravila veliko različnih jedi, med katerimi tudi "maljutko", bograč, suhe dobrote ipd., ter tako s hrano in pijačo brezplačno oskrbelo množice obiskovalcev.


Več v Družabno