Ekipa Zvezde Ljutomer slavila na II. golažiadi Izvir – Gornja Radgona 2017

Na II. golažiadi Izvir – Gornja Radgona 2017 se je pomerilo kar 11 ekip z obeh bregov reke Mure, torej predvsem iz Prekmurja, Prlekije in Slovenskih Goric

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. maj 2017 ob 08:551
Prve tri ekipe

Prve tri ekipe

Gostilna Izvir iz Gornje Radgone, Priložnostna priprava in dostava jedi – Igor Slokan s.p., ter Društvo za ohranitev jedi naših babic "Kihača" iz Vogričevcev so ob omenjenem gostišču v bližini Lisjakove struge, pripravili še eno enkratno druženje številnih gostov, predvsem ljubiteljskih kuharjev, ter motoristov. Po lepem in večinoma sončnem vremenu, so namreč organizirali II. golažiado "Izvir – Gornja Radgona 2017", na kateri se je pomerilo kar 11 ekip z obeh bregov reke Mure, torej predvsem iz Prekmurja, Prlekije in Slovenskih Goric. Nekaj že prijavljenih ekip se je nekoliko prestrašilo napovedanega slabšega vremena, kar se ni uresničilo, in je padlo le nekaj kapljic dežja, so nastop odpovedale, a tudi tako je bilo enkratno. Ekipe profesionalnih in ljubiteljskih kuharjev, saj omejitev ni bilo, so kuhale klasični goveji golaž, za katerega so sestavine prispevali organizatorji, za ostalo pa so se tekmovalci odločali samostojno, in na koncu se je ugotovilo, da so vse ekipe v glavnem skuhale dobro jed, kajti niti ena žlica golaža ni ostala.

Po ocenjevanju so namreč golaž brezplačno razdelili obiskovalcem, prav tako so gostinci iz Izvira ves dan brezplačno, pravzaprav za prostovoljne prispevke, delili golaževo juho in tudi hrustljave langaše s česnom. Tako nihče ni ostal lačen, še manj pa žejen, saj so takšni in drugačni napitki tekli v potokih. Posebnost je bila obisk skoraj 200 motoristov, ki so v organizaciji "Jurjovških zmajev", med drugim imeli panoramsko vožnjo po okolici Gornje Radgone. Tudi njih so organizatorji brezplačno pogostili z odlično golaževo juho. Tako je praktično ves dan ob Izviru in sploh Lisjakovi strugi bilo pestro in veselo.

Poleg kuharjev in organizatorjev pa so največ dela imeli člani strokovne komisije, ki so morali odločati kdo je imel malenkost boljši golaž. Medtem ko so v času kuhanja nadzirali potek del ter urejenost delovnih površin, so se po končanem kuhanju umaknili v prostore gostilne, kjer jih je čakalo najtežje delo, ki pa so ga opravili več kot uspešno. Na koncu so ugotovili, da je med vsemi golaži izstopal tisti, ki sta ga skuhala Dalibor Kovačič in Emil Žnidarič iz ekipe "Zvezda" Ljutomer – Beltinci, ki je že na lanskem tekmovanju v postavi Darko Brišan in Milan Kolar, zasedla 2. mesto. Za njimi se je uvrstila prekmurska ekipa Dr. Brajdaši (Branko Merklin in Milan Celec) iz Černelavcev. Na tretje mesto so se uvrstili oče in sinova Šalamun (Boštjan, Julij in Kai) iz ekipe Nindže iz Ljutomera. Vseh preostalih osem ekip je potem osvojilo "nehvaležno" 4. mesto.

Lanskoletni zmagovalci "Bar Pristan" iz Črešnjevcev (Evgen Podlesek in Marjan Hamler), ki običajno tekmujejo na nekaterih drugih podobnih tekmovanjih po Pomurju za ekipo Slovenskih novic, ter omenjeno Društvo "Kihača", ki je lani zasedlo 3. mesto, tudi tokrat nista ostali brez posebnih priznanj. Prejeli sta ju namreč za izvirnost in urejenost. Ob tem so organizatorji podelili tudi priznanje za "naj natakarico" izmed strežnega osebja na prireditvi, in sicer ga je prejela Maja Sluga iz Kocjana. Priznanja in nagrade najboljšim, pravzaprav vsem ekipam, ki so obljubile udeležbo tudi prihodnje leto, sta podelila organizatorja Pamela Merklin in Igor Slokan.


Več v Družabno