Priznanja Izseljeniške matice Srbije za leto 2016

Prejemnik priznanja tudi Rade Bakračević iz Radenec

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 1. maj 2017 ob 09:05
Rade Bakračević (v sredini) s prejetim priznanjem

Rade Bakračević (v sredini) s prejetim priznanjem

Izseljeniška matica Srbije (Matica iseljenika Srbije) je najstarejša institucija v Srbiji, ki goji številne odnose z izseljenimi Srbi po vsem svetu. Ustanovljena je bila leta 1949 s ciljem, da neguje vezi s srbskim prebivalstvom, ki živi na vseh sedmih kontinentih sveta, z osnovno nalogo, da se neguje ohranitev srbskega jezika, kulture in tradicijo. Skrbi tudi za predstavitev ustvarjalnosti izseljencev in za čim pristnejše odnose z državami, kjer žive Srbi ter za njihov napredek.

Vsako leto, od leta 1996 dalje, Izseljeniška matica Srbije podeli tri pomembne nagrade za Srbe po svetu: za življenjsko delo, za najboljše literarno delo (proza, poetika) v minulem letu ter srbskim ustvarjalcem na drugih področjih, ki se še posebej izkažejo. Tako je 27. aprila letos bila v njihovih službenih prostorih v Beogradu slovesnost s podelitvijo teh priznanj za leto 2016, ki so se je udeležili znani kulturni in politični predstavniki Republike Srbije, člani diplomatsko-konzularnih predstavništev, kot tudi predstavniki Srbov iz diaspore in regije. Pravzaprav je dvorana bila premajhna za vse prispele.

Književno nagrado »Rastko Petrović« za leto 2016 je prejel dr. Mihailo Vukas iz Göteborga na Švedskem za življenjsko delo, dr. Borko Džordžević iz Palm Springsa v Californiji (ZDA) za knjigo »Stekleni mir: Jimmy Carterin nevarni Srbi« in Jelena M. Čirić iz Prage na Češkem za zbirko pesmi »Moške pesmi«. Priznanje za srbske ustvarjalce na drugih področjih je prejel Rade Bakračević iz Radenec, ki je bil ustanovitelj in je še sedaj predsednik pred desetimi leti ustanovljenega Srbskega kulturnega društva »Štajerska skupnost« (Srpsko kulturno društvo »Štajerska zajednica«) s sedežem v Mariboru. Priznanja prejemnikom je izročil Miodrag Jakšić, predsednik Izseljeniške matice Srbije.

Foto: Zlatko Majstorović


Več v Kultura in izobraževanje