Ob ustanovitvi osem, danes 68 članov

Temeljna ribiška enota Videm (članica RD Radgona) obeležila 20-letnico

Prlekija-on.net, četrtek, 1. junij 2017 ob 08:17
Ribiški jubilej TE Videm

Ribiški jubilej TE Videm

V minulih dneh je bilo slovesno med članicami in člani Temeljne ribiške enote (TE) Videm, ki je vključena v krovno organizacijo Ribiško družino (RD) Radgona. Enota, ki jo trenutno vodi predsednik Daniel Horvat, je namreč ob svojem ribiškem domu na "Otoku ljubezni" v Žihlavi, praznovala 20. obletnico obstoja in svojega delovanja. Obletnico so proslavili skupaj s tradicionalnim ribiškim tekmovanjem za prehodni pokal občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki se običajno odvija v okviru praznovanj občinskega praznika. TE Videm je bila ustanovljena le z osmimi člani, 10. aprila leta 1997, in sicer na pobudo že pokojnega Romana Vrbnjaka, katerega so se spomnili z minuto molka. Danes TE Videm šteje 68 članov.

TE Videm, ki je ena od petih temeljnih enot (Apače, Radenci, Radgona, Tišina, Videm) RD Radgona, je sicer poizkusno obstajala že leta 1984, vendar samo eno leto, ker je bilo takrat premalo članov. Po zapisnikih Predsedstva in Skupščine RD Radgona so se pogajanja za ustanovitev pete TE Radgona pričela zopet oktobra 1996. TE Videm pa je bila na seji skupščine 10. aprila 1997 priznana, vendar še takrat ne dokončno saj še niso bila dokončno sprejete obveznosti nove TE Videm do RD Radgona. Ob ustanovitvi je TE Videm štela osem članov na koncu leta 1997 pa 14 članov. Na današnji dan pa šteje TE Videm 68 članov, medtem ko ima celotna RD Radgona 478 članov.

Program praznovanja 20. obletnice TE Videm se je sicer pričel na Blaguškem jezeru kjer je bilo tekmovanje za »Pokal občine Sv. Jurij ob Ščavnici in 20. obletnici TE Videm«. Nastopilo je 18 tekmovalcev kateri so skupno ulovili 43,04 kg rib. Pokal je osvojil Jernej Perša (TE Radenci) kateri je ulovil 10,70 kg rib, drugi Božo Habjanič (TE Radenci) je ujel 5,24 kg, tretji član TE Videm Klemen Bratuša pa 3,66 kg, četrti je Branko Skotnik (TE Radenci) 3,40 kg in peti predsednik RD Radgona Andrej Vreča 3,28 kg. Ekipno so zmagali tekmovalci TE Radenci (19,34 kg), pred TE Videm (9.86 kg), TE Gornja Radgona (3,38 kg), TE Tišina (3,14 kg) in TE Apače (2,88 kg). Dogajanje se je nadaljevalo na Otoku ljubezni v Žihlavi, kjer so obiskovalcem postregli s pijačo, pečenimi postrvmi, odojkom in klobasami. Navzoče so pozdravili Predsednik RD Radgona Andrej Vreča, predsednik TE Videm Dani el Horvat in župan občine SV. Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič, ki je ribičem čestital za njihov okrogli jubilej.

Veliko članov TE Videm in drugih ljudi je v vseh teh dvajsetih leti pomagalo ustvarjati in delati v enoti, zato so se tudi na njih spomnili s priznanji in zahvalami. Med njimi naj omenimo tiste, ki so že dvajset let neprekinjeno člani TE Videm, kot so: Roman Muhič, ki je najstarejši med njimi, saj je star kar 88 let in je še vedno aktiven ribič, tudi Franc Rantaša jih ima že 82, tukaj so tudi: Marjan Drobec, Boris Filipič in nekdanji predsednik TE Videm (od leta 2000 – 2009) Boris Rozman...


Več v Kultura in izobraževanje