Vojaška vozila prve in druge svetovne vojne »zavzela« deželo ob Muri

Druženje lastnikov na devetem mednarodnem srečanju starodobnih vojaških vozil

Prlekija-on.net, sobota, 3. junij 2017 ob 13:34
Srečanje starodobnih vojaških vozil

Srečanje starodobnih vojaških vozil

Jeep klub Veteran Murska Sobota je v soboto, 3. in v nedeljo, 4. junija pripravil deveto mednarodno srečanje starodobnih vojaških vozil iz prve in druge svetovne vojne. Na devetem srečanju in panoramski vožnji so se lastniki vojaških vozil oblekli v prave vojaške uniforme in tako čas zavrteli za 100 let nazaj, ko so se taka in podobna vojaška vozila v času prve in druge svetovne vojne po pomurskih cestah vzbujale strah in trepet med ljudmi v deželi ob Muri, tako na levi, kot na desni strani reke Mure.

Okrog 50 starodobnih vojaških vozil je bila prava paša za oči in pogled in prava nostalgija nekdanjega časa, saj so se v Mursko Soboto pripeljali iz vseh koncev Slovenije, Novega mesta, Nove Gorice, Knežaka, Medvod, Celja, Žalca in od drugod. Danes so časi drugačni in vojaška vozila imajo lastniki shranjena kot spominski zgodovinski eksponat. Lastniki starodobnih vozil različnih znak iz Slovenije in tujine iz Italije in Avstrije so se najprej zbrali pri BTC centru v Murski Soboti, kjer so si obiskovalci vozila lahko ogledali. Kot je povedal predsednik Jeep klub Veteran Murska Sobota Štefan Jančarič, so ponosni, da lahko vsako leto ljudem širšega Pomurja prikažejo, kaj se je s takimi vozili dogajalo pred davnimi časi pred prvo svetovno vojno, med njo, pred drugo svetovno vojno in po njej. Člani soboškega kluba starodobnih vojaških vozil se danes še živo spominjajo dogodka, ko so se udeležili vojaške slovesnosti v Normandiji.

Lastniki starodobnih vojaških vozil so panoramsko vožnjo začeli po mestu Murska Sobota, nadaljevali do občine Tišina, pot nadaljevali skozi občino Radenci proti Kapeli, kjer so si ogledali cerkev in vinograde, z vozili so se ustavili na Stari Gori v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer so si ogledali mlin na veter, ustavili so se v Moravcih pri hotelu Bioterme pri Mali Nedelji, kjer so prav tako vsem pokazali svoja vojaška vozila. V mestu Ljutomer so si ogledali muzej Janeza Johana Pucha, proti večeru se bodo ustavili še v občini Veržej pri Salezijanskem domu, kjer bodo prenočili.

Drugi dan panoramske vožnje se bodo z vojaškimi vozili odpeljali v Prekmurje, čez reko Muro, si ogledali ravninski del. V Noršincih se bodo ustavili na kmetiji Cigüt, se zapeljali v občino Puconci, kjer bodo si ogledali zeleni rudnik Pomurja v Puconcih. Dvodnevno druženje bodo strnili s prijetnimi vtisi in spomini, z željo, da se drugo leto spet srečajo na desetem jubilejnem vojaškem srečanju starodobnih vozil, kar je bilo povezano s starodobnimi vojaškimi vozili, turizmom, kulinariko in odličnimi vrhunskimi vini.

Jože Žerdin


Več v Družabno