Po filmsko so se povzpeli na dvatisočak Mangrt

Članice in člani literarnega krožka DOSOR-ja v Veržeju

Filip Matko Ficko, petek, 23. junij 2017 ob 08:34
Krožkarji zbrani za ogled filma

Krožkarji zbrani za ogled filma

Članice in člani literarnega krožka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ki ga vodi upokojena profesorica slovenskega jezika in književnosti Bea Baboš Logar, so se na prvi letošnji poletni dan odpravili v Veržej. Tam jim je DOSOR-jev »domski župnik« Mirko Rakovnik, tudi član literarnega krožka, pripravil pravi filmski popoldan.

Ob dosedanjih presenečenjih s predavanji o obiskovanju lepot gora, je tokrat »zaljubljenec v gorski svet« vsem navzočim predvajal svoj film iz leta 2001, ko se je s skupino še šestih gornikov podal na enega izmed dvatisočakov, na Mangrt, preko katerega na višini 2679 metrov poteka državna meja med Republiko Slovenijo in Republiko Italijo.

Za izhodišče takratne planinske ture so si izbrali Belopeška jezera, ki jih nekateri imenujejo tudi Mangrtska jezera ali Fužinska oziroma Klanška jezera, ležijo pa na nadmorski višini 929 metrov v Mangrtski dolini. Od tam vodi na dvatisočak Mangrt, mimo bivaka Nogara na višini 1850 metrov, izjemno zahtevna, nadelana in označena pot, ki jo imenujejo »Via Italiana«. Za sam pristop na vrh so pohodniki izbrali »Slovensko smer«. Ta »Slovenska pot« poteka po izraziti grapi ter se diagonalno vzpne preko Mangrtove zahodne stene. Na vrhu Mangrta je lesen križ, od tu pa prelep razgled. Najlepše se vidi sosednji, nekaj metrov nižji Jalovec, pa tudi pogled na italijanske Julijske Alpe je izreden. Sicer pa je Mangrt četrti najvišji vrh v Sloveniji, ob njem so višji Triglav, Škrlatica in Mali Triglav. Je pa ime Mangrt poznano tudi za gorovje med dolino potoka Koritnice in Mangrtsko dolino.

Za vzpon v višino 1750 metrov ter povratek je sedmerica pohodnikov »porabila« 12 ur, a bila izjemno vesela podviga ter vseh lepot na poti. A članice in člani DOSOR-jevega literarnega krožka so si po ogledu filma ogledali še povsem na novo urejen park s številnimi zanimivostmi v okolici Zavoda Marianum v Veržeju.


Več v Kultura in izobraževanje