Po 70 letih gasilci iz PGD Globoka dobili prvo gasilsko vozilo

Poslej bodo vaščani Globoke bolj varni pred rdečim petelinom

Prlekija-on.net, sreda, 5. julij 2017 ob 21:45
Novo vozilo PGD Globoka

Novo vozilo PGD Globoka

V idiličnem mirnem naravnem okolju med ravnico, gozdovi, travniki, vinogradi leži vasica Globoka z 72 hišami, kjer živi 190 prebivalcev. V kraju že 70 let deluje gasilsko društvo Globoka, ki spada pod okrilje Gasilske zveze Ljutomer. Skoraj vsak  prebivalec je vključen v gasilsko društvo, ki je gonilna sila v kraju na vseh področjih delovanja in razvoja. V vasi so gasilci in krajani zgradili ličen vaško-gasilski dom, v zadnjem času so ga uredili in ob njem zgradili gasilsko garažo, v katero so zapeljali nov prvi gasilski avto in to po 70 letih.

V preteklosti so bile vse aktivnosti društva usmerjene v obnovo vaško gasilskega doma in nabavo opreme ter gradnjo garaže za gasilsko vozilo. Želja po novem gasilskem avtomobilu je tlela že dlje časa, kajti doslej so imeli gasilci ob požarih in intervencijah nič koliko skrbi, kako priti na požarišče brez avtomobila, pa čeprav so imeli opremljeno operativno desetino in vso opremo za gašenje ob požaru. Ker društvo ni bilo v stanju nabave novega vozila, se je odločilo, da pristopijo k nabavi rabljenega vozila. Po dolgem iskanju so na razpisu našli vozilo GV 1 Renault Master, ki je bilo last PGD Rudnik Trbovlje, ki je vozilo odprodalo PGD Globoka.

Dogodka ob prevzemu in blagoslovitvi prvega gasilskega vozila za PGD Globoka so se udeležili domala vsi krajani Globoke. Med gasilce pa so prišli predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus, poveljnik Gasilske zveze Ljutomer in regijski gasilski podpoveljnik Andrej Trstenjak, častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Stanislav Hunjadi in predstavniki gasilskih društev Gasilske zveze Ljutomer. Pred začetkom slovesnosti je zbrane v imenu PGD Globoka pozdravil predsednik Mirko Sever, ki je poudaril, da je društvo postavilo nov mejnik v bodočem razvoju gasilstva v kraju, kajti poslej bodo z vozilom lažje kos še tako zahtevnim gasilskim nalogam.

Za projekt nakupa gasilskega vozila so gasilci odprli svoj društveni mošnjiček, ob tem pa so jim na pomoč s prispevki priskočili krajani Globoke, Šprinca, Koprive in Veščice ter PGD Razkrižje, ki so velikodušno podprli nabiralno akcijo s svojimi prostovoljnimi prispevki, da so gasilci lažje kupili prepotrebno gasilsko vozilo. Za nakup vozila so se gasilci iz PGD Globoka odločili zavestno in premišljeno v želji, da bi poslej lažje krotili rdečega petelina, se udeleževali gasilskih vaj, tekmovanj, praznovanj in obletnic v Gasilski zvezi Ljutomer in širši Prlekiji. Ta dogodek, ki se bo prav gotovo v kraju Globoka zapisal z zlatimi črkami so gasilci in krajani čakali kar 70 desetletij, kajti poslej bodo gasilci svoje gasilsko vozilo uporabljali za različna reševanja in intervencije ob nesrečah in drugih naravnih okoliščinah ter še bolj skrbno bdeli nad požarno varnostjo v kraju Globoka.

Gasilsko društvo je gasilsko vozilo GV 1 kupilo na javnem razpisu, ki ga je objavilo podjetje RTH Rudnik Trbovlje, kajti tam je do nedavnega delovalo Industrijsko gasilsko društvo. Gre za vozilo letnik 2007 in je zelo dobro ohranjeno je ob svečanem prevzemu in blagoslovitvi povedal Janez Štrucl, ki je bil v Trbovljah prvi šofer avtomobila. Vozilo je opremljeno po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije in je opremljeno z motorno brizgalno, dihalnimi aparati, požarnimi metlami, žago, brentačo, gasilnim aparatom in prostorom za agregat. V njem se lahko pelje šest operativnih gasilcev. Nabava gasilskega vozila je zahtevala veliko truda in finančnih sredstev. Pri zbiranju so jim velikodušno na pomoč priskočili tudi sponzorji in donatorji. Predsednik društva Mirko Sever je ob tem svečanem dogodku podelil spominske slike vozila, kot znak zahvale. Prejeli so jih podjetje Teleing d.o.o. Razkrižje, podjetje Tisk Jirtis, Jože Rižnar s.p. Globoka in PGD Razkrižje. Predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus pa je društvu ob novi pridobitvi čestital in podelil zahvalo, da vestno in skrbno skrbijo za požarno varnost. Glavni sponzor prevzema vozila je bil Josip Sedmak, ki je ključ vozila predal predsedniku PGD Globoka Mirku Severu, nato pa sta ključ prevzela še poveljnik društva Jože Feuš in voznik avtomobila Simon Pučko. Blagoslov gasilskega vozila pa je opravil župnik župnije Razkrižje msgr. Franc Režonja, ki je opravil blagoslov.

Za veseli del so poskrbeli s kulturnim programom, mladi in trio harmonikarjev. Vsi, ki so se udeležili gasilske prireditve so doživeli nekaj nepozabnega, kajti poslej se bodo gasilci in krajani še velikokrat srečavali in kovali nove projekte in naloge, da bodo prebivalci Globoke še bolj varno in skrbno živeli v tej prijetni dolini, streljaj od hrvaške meje.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje