V radgonskem DSO predstavili knjigo povezano z osamosvojitveno vojno

Spomini ne zbledijo!

Prlekija-on.net, torek, 11. julij 2017 ob 10:22
Predstavitev knjige v DSO Gornja Radgona

Predstavitev knjige v DSO Gornja Radgona

Ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Gornje Radgone in obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo, je v Domu starejših  občanov (DSO) Gornja Radgona potekala predstavitev knjige z naslovom »Spomini ne zbledijo«, avtorjev mag. Bernarde Roudi in Janka Duriča. V kulturnem programu ob tej priložnosti so sodelovali tudi glasbeniki, trobentača Jurij in Jakob iz Zasebne glasbene šole Maestro, ter trio Andrej Vreča, Milan Klemenčič ter Alenka Regoršek.

V pozdravnem nagovoru je direktor DSO-GR d.o.o., mag. Marjan Žula, spregovoril o osamosvojitveni vojni za Slovenijo v letu 1991, ter se dotaknil spominov kot ene najbolj bistvenih sestavin človekovega življenja. »Čeprav si človek veliko lažje ohrani lepe spomine, žal včasih privrejo iz globine duše tudi taki, ki so neprijetni, žalostni, potisnjeni globoko v podzavest. Tako tudi beseda 'vojna' ne pomeni nič dobrega, običajno le žalost, obup in grozo«, je dejal med drugim mag. Žula, ki je nagovor zaključil z mislijo, da je vseeno prav, da tudi taki spomini ne zbledijo, da so zapisani z besedo v zgodovinski spomin našega naroda.

Mag. Bernarda Roudi je, kot soavtorica knjige, najprej spregovorila o svojih spominih na dogajanja v tistem času. Kot mladenka je doživljala negotovost in stresne trenutke, ki so se ji globoko vtisnili v spomin. O tem sta govorila tudi Janko Durič in Nikolaj Brus, svoja pričevanja pa je predstavil še Dušan Loparnik, ki je kot novinar takrat poročal o dogodkih v Pomurju in v Republiki Sloveniji. Predstavitev knjige »Spomini ne zbledijo« je, pred številnim občinstvom, bila zaključena s pogovorom z gosti in avtorja sta bila prijetno presenečena in zadovoljna s celotnim potekom dogajanja v radgonskem DSO.

Sicer pa je v avla DSO Gornja Radgona, z enakim namenom, potekal še en dogodek, ki je prizorišče napolnil do zadnjega kotička. Stanovalci in njihovi svojci, zaposleni v domu ter drugi obiskovalci, so namreč prisluhnili čudovitemu petju članic in članov reprezentančnega MePZ Štefan Kovač iz Murske Sobote. Že pred samim koncertom, ki je navdušil vse prisotne, so v domu odprli tudi razstavo likovnih del Likovne sekcije Društva upokojencev Gornja Radgona ter izdelkov znanega radgonskega kulturnika Janeza Šedivyja.


Več v Kultura in izobraževanje