V Odrancih je dišalo po ajdovi kaši

Na kuhanju ajdove kaše se je pomerilo 16 ekip, ki so ajdovo kašo kuhali po receptih odranskih babic

Prlekija-on.net, četrtek, 13. julij 2017 ob 16:33
Kuhanje ajdove kaše na odranski način

Kuhanje ajdove kaše na odranski način

Vas Odranci na Ravenskem v Prekmurju je največja panonska vas, ki je že od nekdaj znana po pridelavi ajdove kaše. Gre za poljščino, ki se tudi v današnjem času vse bolj uveljavlja na naših jedilnikih, saj gre za zdravo in okusno hrano, saj po njej segajo otroci v vrtcih in šolah. Odrančani so ajdo sejali v kolobarjenju, najlepša je bila poleti, ko je dišeče cvetela in so na njenih bujnih cvetovih cvetlični prah nabirale čebele. Ko pa je v jeseni ajda dozorela so jo kmetje ročno s kosami pokosili in z mlatilnico ali s cepmi zmlatili, da je ob koncu ostalo še zrnje ajde. Nato so jo ženske ročno očistile in posušile. Domala pri vsaki odranski domačiji so imeli tisti čas tudi lesene stope in druge pripomočke za izdelavo ajdove kaše. Ženske pa so jih potem s kolesi hodile prodajat po sejmih v Prekmurju, Prlekiji ali v Medžimurje na Hrvaško. Tisti čas je prodaja ajdove kaše bil zelo donosen posel, kajti marsikateri družinski proračun se je obogatil, pa tudi družine niso bile lačne, saj so jo odranske ženice pripravljale na več načinov s prilogami. Od tistih lepih časov so ostali le spomini na odranske »kašarje«, ki danes tradicijo svojih dedkov in babic ohranjajo in negujejo iz roda v rod in to z Ajdovo nočjo že 23 let.

V občinski stavbi v Odrancih je še ohranjena lesena stopa za phanje ajde, v vasi je še nekaj pridelovalcev ajde, ki ajdo sejejo in jo potem pripravljajo za prodajo na trg. Kuhanja ajdove kaše pa so vešči tudi v odranski gostilni pri Dominku. Kanček nekdanjega utripa pa ohranja tudi Društvo žena Odranci, ki letos obeležuje 20-letnico delovanja in je ob tej priložnosti že izdalo knjigo »Diši po ajdi« z različnimi recepti, kako se pripravlja ajdova kaša v kulinariki. Ajdova kaša pa se v Odrancih pripravlja tudi kot samostojna jed. Pred leti so na etnološki prireditvi prikazali in obudili žetev in mlatitev ajde na stari način ter prikazali vse postopke pridelovanje ajde. Vse to kar se v zadnjih letih v poletnem času dogaja v Odrancih, vse to daje poseben pečat na zgodovino vasi in pridelovanja ajdove kaše, zato so prebivalci Odrancev bolj enotni in povezani in s skupnimi močmi jim uspe narediti veliko, tudi na področju ohranjanja kulinarike. Da spomin na nekdanje čase ne bi šel v pozabo in zbledel, vsako leto že 23 let poskrbi Nogometni klub Odranci, ki je tudi letos v soboto, 8. julija na Športno rekreacijskem parku v Odrancih pripravil z Občino Odranci in odranskimi društvi Ajdovo noč z bogatim zabavnim programom za vse generacije. Rdeča nit 23. Ajdove noči pa je bilo kuhaje ajdove kaše na odranski način.

Letošnjega kuhanja ajdove kaše se je udeležilo 16 ekip in sicer iz Občine Odranci in od drugod, ki so se kuhanja na prostem lotili z vso vnemo in žarom, da za obiskovalce skuhajo kar najboljšo ajdovo kašo, ki je prava poslastica in specialiteta na odranskih domačijah. Tekmovanje v kuhanju ajdove kaše vsako leto sloni na tradiciji in sodelovanju kuharjev amaterjev, ki radi kuhajo ajdovo kašo, se radi vsako leto udeležujejo kuhanja in tekmovanja v Odrancih. Na tekmovanju in kuhanju so se družile vse generacije od najmlajših do najstarejših. Vsaka ekipa je svoj prostor kar najlepše pripravila z različnimi dekoracijami. Sestavina pri kuhanju ajdove kaše je bila suha in očiščena ajdova kaša, katero je organizator pred kuhanjem dal vsaki ekipi en kilogram. Preden so se ekipe lotile kuhanja so še pripravile prostor, ogenj s kotličkom, kjer so kuhali in dodajali različne začimbe, sol, nekaj zelenjave in koščke različnega mesa. Ko se je ajdova kaša skuhala so ocenili vzorce od posamezne ekipe, saj se je ocenjevalo po okusu, aromi in drugih značilnosti kuhanja. Pri ocenjevanju je vsaka sodelujoča ekipa imela svojega člana, ki je ocenil vse vzorce kuhane ajde. V ocenjevalni sobi je bila prava tišina in vsak je mirno ocenjeval skuhano jed, podali so ocene in v skupnem seštevku se je ugotovilo, katera ekipa je skuhala najboljšo ajdovo kašo.

Ob koncu tekmovanja v kuhanju ajdove kaše so ekipe za sodelovanje prejele priznanja za sodelovanje, prve tri pa pokale ter priznanje za prva tri mesta. Vsi, ki so se udeležili tekmovanja kuhanje ajdove kaše so lahko poskusili od vseh ekip odransko specialiteto – ajdovo kašo. Skupaj so ekipe na 23. tekmovanju Ajdove noči skuhali 240 porcij ajdove kaše. Da je letošnja 23. Ajdova noč s tekmovanjem in kuhanjem ajdove kaše potekala gladko, je imel vse povezovalne niti v svojih rokah predsednik Nogometnega kluba Odranci Alen Hajdinjak.

Letos je na tekmovanju slavila in skuhala najboljšo ajdovo kašo ekipa Društva gojiteljev pasemskih malih živali Odranci, na drugem mestu so pristali člani Nogometnega kluba Odranci in na tretjem mestu Društvo upokojencev Odranci. Ob tem še velja omeniti, da so vse ekipe kašo kuhale po receptih naših babic, nekatere pa s pridihom kolin, ki so svoj čas bile v zimskem času, ko so pripravljali iz kuhane ajdove kaše razne vrste krvavic.

Jože Žerdin


Več v Družabno