Kako so nekoč peli in se veselili?

Ob slatinskem vrelcu v Benediktu so prikazali ljudsko petje in običaje na vasi

Prlekija-on.net, četrtek, 10. avgust 2017 ob 12:40
Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Minuli konec tedna je ob znamenitem slatinskem vrelcu, pravzaprav so trije, v Benediktu potekala zanimiva prireditev, na kateri so prikazali ljudsko petje in običaje na vasi. Prireditev je pripravilo Kulturno etnografsko društvo Vrelec Benedikt, ki v okviru svojega delovanja goji tudi ljudsko petje. Tako v okviru društva, ki ga vodi Maks Potočnik, deluje tudi pevska skupina Ljudski pevci KDE Vrelec Benedikt, ki pogosto nastopa na revijah ljudskega petja po Sloveniji. Vsako leto pa v svojem kraju, kjer delujejo, to je v Benediktu, pripravijo Srečanje ljudskih pevcev in godcev, na katero povabijo pevske skupine iz različnih delov severnega dela Slovenije. Tako je tudi letos prireditev s svojim nastopom popestrilo veliko pevskih skupin.

Ker v okviru srečanja prikazujejo tudi stare, skoraj že pozabljene obrti, so letos prikazali izdelavo sodov in škafov, ter drugih podobnih izdelkov. Sodarska opravila je prikazal sodar Franc Pučko iz Cerkvenjaka. Prireditve, ki sta jo vodila gospodinja Micika, Saša Lorenčič, in »virt« - gospodar, Maks Potočnik, s humornim nastopom pa jima je pomagal humorist Pohorski klatež, se je udeležilo veliko bližnjih in daljnih obiskovalcev. Udeležil se je tudi župan občine Benedikt Milan Gumzer, ki je društvo pohvalil, da skrbi za ohranjanje ljudskega petja in starih običajev. Prireditev sta obiskala tudi znani zgodovinar Janez Ferlinc in predsednik Zgodovinskega društva Atlantida Benedikt Anton Mlasko, ki je Maksu Potočniku izročil maketo »Čolnikovega« kozolca, katerega bodo iz Drvanje prestavili v Benedikt. Janez Ferlinc pa je ob tej priliki predstavil sodarsko obrt, ki so jo opravljali sodarji na podeželju.

Prireditev so s svojim nastopom počastili: Pevci ljudskih pesmi Vrelec Benedikt (KED Vrelec), Ivana Pleger z vnukom, Cvetje v jeseni iz Tišine, Ljudski pevci Tezno, Etnografska skupina Ufarce iz Zgornje Ložnice, Arclinski fantje, Poustružeki iz Oplotnice, Ljudski godci Musica Levares in družina Leva iz Štajngrove. Poseben gost prireditve je bil Tone Janša, daljni potomec slovitega Antona Janše z Gorenjske. Ob koncu prireditve se je predsednik društva Maks Potočnik nastopajočim zahvalil za nastop in jim izročil pismena priznanja.


Več v Kultura in izobraževanje