Junija je Kofola dosegla najvišjo prodajo v zgodovini

Ne glede na to se je skladno s pričakovanji Skupine Kofola prodaja v prvi polovici letošnjega leta glede na isto obdobje lani zmanjšala za 3,8 %

Prlekija-on.net, ponedeljek, 14. avgust 2017 ob 11:34
Radenska

Radenska

Skupina Kofola je v juniju dosegla rekordno rast prodaje na Češkem in Slovaškem ter v Adriatic regiji. Ne glede na to se je skladno s pričakovanji Skupine Kofola prodaja v prvi polovici letošnjega leta glede na isto obdobje lani zmanjšala za 3,8 %. Inikator EBITDA je v primerjavi z istim obdobjem lani nižji za 32,1 %.

Uspešno izvedeni nakupi podjetij v Adriatic regiji lastnikom še vedno prinašajo veliko zadovoljstvo. Prodaja se je v tej regiji povišala za 19,2 %. Delež EBITDA te regije je znotraj celotne vrednosti Skupine glede na isto obdobje lani narasel iz 14 % na 20 %. Pozitivno je zlasti dejstvo, da indikator EBITDA v omenjeni regiji narašča, ne glede na velike investicije v oglaševanje in razvoj distribucijske mreže. Razloga za to sta dva: prvi sta nenehno nadgrajevanje produktnega portfelja ter inovacije, ki jih je z novimi produkti Skupina doprinesla na trg. Gre predvsem za produkte, kot so športna linija Radenske, nove vode z okusi ter osvežene tradicionalne blagovne znamke gaziranih brezalkoholnih pijač. Drugi razlog pa je v povečanju učinkovitosti v proizvodnji ter v pospeševanju notranjih procesov.

"Vse od nakupa smo se konsolidirali in celo povečali prevladujoči delež blagovne znamke Radenska v kategoriji mineralnih vod. Letos smo se izkazali tudi v kategoriji gaziranih brezalkoholnih pijač, saj si je junija letos tradicionalna znamka Ora izborila kar 45% delež," o slovenskem trgu pravi Jannis Samaras, generalni direktor Skupine Kofola ČeskoSlovensko.

Na domačem trgu češko-slovaške regije se je prodaja skupine povečala za 3,2 %. Največji delež tega porasta pripada podjetjema Rajec in Rauch. Segment restavracij in impulznih nakupov se hitro povečuje, kjer je družba zabeležila več kot 8% rast glede na isto obdobje lani. Blagovna znamka UGO še naprej hitro raste. Njena prodaja se je lani povečala za 30,5 %, t.j. za 1,6 milijona EUR. Pod okriljem znamke UGO je skupina najavila prevzem proizvodnje in distribucije sveže solate podjetja Titbit, ki proizvede več tisoč solat dnevno z letnim prometom 2,2 milijona EUR. Kofola bo tako postala vodilno podjetje sveže pakiranih solat na Češkem.

Na Poljskem je skupina naredila dva ključna koraka. "Do konca leta bomo svojo proizvodnjo osredotočili na modernizirano tovarno v Kutnem, julija pa smo kupili lokalno, perspektivno in hitro rastoče podjetje Premium Rosa, specializirano za proizvodnjo produktov, izdelanih po tradicionalnih receptih iz sadja in zdravilnih zelišč. To je nedvomno segment, ki je v zadnjih letih v velikem porastu," pravi Daniel Buryš, finančni direktor Skupine Kofola. V nadaljevanu pravi, da "nadaljujemo po planu in prepričan sem, da bodo rezultati kmalu vidni." Na padajoče rezultate na Poljskem je nedvomno vplivala rekonstrukcija poslovanja, ki temelji na povečevanju prodaje lastnih znamk na račun privatnih.

Po besedah Daniela Buryša na ekonomski rezultat vpliva tudi visoka cena sladkorja, vendar bi se moralo tudi to kmalu stabilizirati. Glede obetov za celoletne ekonomske dejavnosti Daniel Buryš pravi: "Poletna sezona, ki je sedaj v polnem teku, je zelo pomembna za naše letne rezultate. K sreči je vreme na naši strani."


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo