Predstavili poenoten recept za prleško gibanico

Na junijski okrogli mizi so recept poenotili, zdaj pa je bil čas, da so ga tudi razkrili

Prlekija-on.net, petek, 18. avgust 2017 ob 09:13
Poenotenje recepta prleške gibanice

Poenotenje recepta prleške gibanice

Po uspešno izvedenih treh prireditvah Prleška gibanica in dveh okroglih mizah o prepoznavnosti prleške gibanice in poenotenju recepta, je občina Križevci dala pobudo za dokončno poenotenje recepta. Že tretje leto namreč potekajo promocijske aktivnosti, ki jih izvajajo različna društva, tudi Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH, ki je hkrati intenzivno zbiralo recepte.

Na junijski okrogli mizi so recept vendarle poenotili. Zdaj je bil čas, da so ga na novinarski konferenci, v četrtek, 17. avgusta, tudi razkrili, prleško gibanico pa so po tem receptu skupaj tudi poskusili.

ČASOVNICA DOSEDANJIH AKTIVNOSTI:
  • september 2014: PRLEŠKA GIBANICA 2014 (prireditev z ocenjevanjem prleške gibanice)
  • september 2015: OKROGLA MIZA: PREPOZNAVNOST IN ZAŠČITA PRLEŠKE GIBANICE
  • september 2015: PRLEŠKA GIBANICA 2015 (prireditev z ocenjevanjem prleške gibanice)
  • avgust 2016: OKROGLA MIZA: POENOTENJE RECEPTA ZA PRIPRAVO PRLEŠKE GIBANICE (smernice)
  • september 2016: PRLEŠKA GIBANICA 2016 (prireditev z ocenjevanjem prleške gibanice)
  • junij 2017: OKROGLA MIZA: POENOTENJE RECEPTA ZA PRIPRAVO PRLEŠKE GIBANICE
  • september 2017: PRLEŠKA GIBANICA 2017 (prireditev z ocenjevanjem prleške gibanice)
ŠTEVILNE PROMOCIJSKE AKTIVNOSTI ZA VEČANJE PREPOZNAVNOSTI PRLEŠKE GIBANICE:
julij 2014 – september 2017:
  • Salon Jeruzalem
  • VinDel, mednarodni salon vina in delikates
  • kulinarične delavnice
  • razni drugi promocijski dogodki v Sloveniji (Križevci pri Ljutomeru, Gornja Radgona - Dan prleške gibanice v AGRINI kuhinji, Ljubljana, Kranj, Maribor, Zreče… )
OCENJEVANJA PRLEŠKE GIBANICE
2014: 17
2015: 15
2016: 26 (ločeno tržni ponudniki in ljubitelji prleške gibanice)
2017:
Branko Slavinec in Frančka Lebarič sta člana komisije za ocenjevanje prleške gibanice, ki poteka vsako leto v okviru prireditve Prleška gibanica. Frančka Lebarič je zaposlena na KGZS Murska Sobota kot svetovalka za dopolnilne dejavnosti UE Ljutomer, poleg tega je zelo aktivna v različnih komisijah na lokalnih ocenjevanjih kot tudi na Dobrotah slovenskih kmetij. Branko Slavinec je direktor gostinstva v Zdravilišču Radenci in tudi član komisij na različnih ocenjevanjih. Povedala sta, da se je že na prvem ocenjevanju povedalo, da se prleške gibanice med seboj precej razlikujejo predvsem po višini in da tiste v lončenih skledah niso izpečene. Sicer pa je bilo lani zavidljivo dosti prleških gibanic na ocenjevanju in prav je, da se tekmuje v dveh kategorijah (tržni ponudniki in ljubitelji prleške gibanice).

POENOTENJE RECEPTA
Na okrogli mizi, kjer so konec junija 2017 poenotili recept za prleško gibanico, sta oba tudi aktivno sodelovala. Mag. Tjaša Kos je takrat še enkrat predstavila smernice za poenotenje recepta za prleško gibanico, ki so bile sprejete na lanski okrogli mizi:
  • OBLIKA: priporoča se okrogla, dovoljuje se pravokotna
  • VIŠINA: 1,5 cm – 2,5 cm
  • TESTO: moka, sol, belo olje in voda, kis, jajce
  • NADEV: skuta, kisla smetana, sladkor, jajce, sol
  • Potrebujemo še surovo maslo ali belo olje.
Naslednji korak, ki ga je bilo potrebno narediti, je bilo določiti količino sestavin v receptu. Obilo dela je bilo potrebnega postoriti, zato je zbiranje receptov še vedno potekalo. Hkrati je bilo potrebnega veliko dogovarjanja in strpnosti vseh. V slogi je moč!

Veliko govora je bilo o uporabi lončenega pekača. Branko Slavinec je dejal, da so prleške gibanice, spečene v lončenem pekaču, na ocenjevanju neizpečene, Nina Žuman je povedala, da z ustrezno peko ni nobenih težav. Zaradi same tradicije, tudi izgleda, je lončeni pekač zelo všečen. Prav je, da se predvidi peka obeh oblik, okrogle in štirikotne, s tem da je okrogla prleška gibanica, pečena v lončenem pekaču, lahko konkurenčna prednost.

Kar nekaj debate je bilo o sami pripravi vlečenega testa. Dopušča se uporaba kupljenega, vendar se resnično priporoča domače vlečeno testo. Količina kisle smetane je odvisna tudi od skute (domača, kupljena…) Dopušča se možnost, da se skuta in kisla smetana združita in se naredi enotni nadev.

Veliko govora je bilo tudi zaradi pečenja, torej časa in temperature, pri kateri naj pečemo prleško gibanico. Seveda je zaradi raznovrstnih pečic težko uskladiti tehniko pečenja, zato se priporoča 40 minut pri temperaturi 200 °C, vendar temperaturo in čas pečenja prilagodimo pekaču in vrsti pečice.

Na koncu se je Tjaša Kos zahvalila vsem za podporo (še posebej Občini Križevci in županu), za poslane recepte, za sodelovanje pri zbiranju receptov, za pomoč pri izvedbi kulinaričnih delavnic o pripravi prleške gibanice (vsem posameznikom in društvom), za skuto, kislo smetano, maslo Pomurskim mlekarnam, za pomoč pri dosedanji promociji prleške gibanice vsem, ki so aktivni na tem področju, za medijsko podporo. Posebna zahvala je veljala Majdi Vrbnjak in Lidiji Koroša za nesebično pomoč pri peki prleških gibanic za potrebe promocije, saj jih v enem letu spečeta najmanj 50.

Prleška gibanica je sicer vpisana v register nesnovne kulturne dediščine, po mnenju doc. dr. Aleša Gačnika pa je dosti bolj povezana z identiteto območja kot prekmurska gibanica. Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH v tem trenutku pripravlja pobudo za evidentiranje nosilca k že vpisani enoti v registru nesnovne kulturne dediščine in možnosti, da se v digitalni enciklopediji naravne in kulturne dediščine na Slovenskem popravi recept. V tem trenutku je zelo razveseljivo dejstvo, da se je v dveh letih predlog, da se recept za prleško gibanico poenoti, da le-te ne bodo tako raznolike (predvsem glede višine) in da se bodo pekle v pekaču, uresničil. Pomembno je tudi, da prleška gibanica ostaja živa, da jo pripravlja čedalje več ljudi, tako mlajših kot starejših, kar je nujno za ohranjanje naše dediščine.

PRLEŠKA GIBANICA

VLEČENO TESTO
50 dag pšenične moke
1 žlica rastlinskega olja
1 žlica jabolčnega kisa
1 jajce
ščepec soli
mlačna voda po potrebi

SKUTNI NADEV
1 kg polnomastne skute
3 žlice kristalnega sladkorja
ščepec soli

SMETANOV POLIV
do 1 l kisle smetane
3 jajca

MAŠČOBNI POLIV
10 dag masla ali rastlinskega olja

POSTOPEK PRIPRAVE
Moko presejemo, dodamo maščobo, kis, sol in jajce. Med gnetenjem prilivamo vodo. Gnetemo tako dolgo, da testo postane voljno – gladko in elastično. Testo namažemo z maščobo, pokrito naj počiva
vsaj 30 minut. Lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo, vendar se resnično priporoča domače.
Skuti dodamo sladkor in sol ter premešamo.
Cela jajca počasi razžvrkljamo s kislo smetano.
Maslo stopimo.
Skutni nadev in smetanov poliv lahko združimo, v tem primeru del kisle smetane pustimo za zgornji poliv.
Priporočamo uporabo okroglega (lončenega) pekača s premerom okoli 35 cm, dovoljujemo uporabo štirikotnega pekača. Izbrani pekač namažemo z maščobo. Spočito testo razvaljamo in nekoliko razvlečeno, položimo preko pekača in ga razvlečemo po prtu, potresenem z  moko, da sega čez obod sklede toliko, kot je široka. Pustimo ga nekaj minut, da se osuši. Tanko testo razrežemo na 4 do 8 enako velikih delov (ponavadi 6), tako da zareze segajo skoraj do dna pekača in ima prleška gibanica 5 do 9 plasti vlečenega testa. Prvo plast testa premažemo z maščobnim polivom, nanjo razvlečemo naslednjo plast testa. Pazimo, da odvečni del testa ne visi čez rob pekača. Na drugo plast testa enakomerno posipamo skutni nadev, pokapamo s smetanovim in nato še maščobnim polivom. Čez pekač razvlečemo naslednji del testa, nanesemo skutni nadev ter smetanov in maščobni poliv. Tako ponavljamo do zadnje plasti. V notranjosti pekača tik nad višino prleške gibanice enakomerno odstranimo odvečno testo in bogato namažemo s smetanovim polivom. Tako pripravljeno prleško gibanico na več mestih prebodemo s tanko iglo do dna pekača.

V prej segreti pečici prleško gibanico pečemo 40 minut pri temperaturi 200°C. Ne glede na to priporočilo lahko temperaturo in čas pečenja prilagodimo pekaču in vrsti pečice. Pečeno prleško gibanico lahko potresemo s sladkorjem v prahu.
Prleško gibanico režemo na trikotnike ali pravokotnike. Višina prleške gibanice znaša med 1,5 cm in 2,5 cm.

DOBER TEK!


Več v Kultura in izobraževanje