Na Kogu deluje društvo starodobnih traktorjev Steyr

So edino društvo na svetu, ki se imenuje Steyr

Jože Žerdin, četrtek, 24. avgust 2017 ob 09:571
Steyr klub Kog

Steyr klub Kog

Kog pri Ormožu leži na gričevnati legi, kjer se prepletajo vinogradi, travniki, gozdovi in polja. Tamkajšnji ljudje so se nekoč v veliki meri preživljali s kmetijstvom in vinogradništvom. Tudi danes so polja okrog Koga lepo obdelana, v vinogradih pa raste žlahtno grozdje iz katerega vinogradniki pridelajo odlično in vrhunsko vino. Od leta 2008 na Kogu deluje Klub za ohranjanje tehnične kulturne dediščine in razvoj podeželja Steyr - Steyr klub Kog, ki povezuje lastnike avstrijskih traktorjev. Društvo vodi Milan Kolarič, ki je ob sebi zbral ljubitelje in zanesenjake starih traktorjev Steyr, od tega je tudi nekaj starodobnikov, a vsi skupaj imajo častitljivo starost.

Večina traktorjev z močjo 15 konjskih moči so lastniki traktorjev obnovili, predvsem da so lepše ohranjeni in še vedno vozni. Nekateri člani društva še z njimi orjejo in obdelujejo polja, spet drugi pa jih imajo za kakšne panoramske vožnje ali pa samo za ogled na kakšnih poletnih prireditvah v Prlekiji ali v Prekmurju. Sicer pa društvo vsako leto pripravi samostojno prireditev, kjer se predstavijo lastniki traktorjev Steyr. Sodelujejo pa tudi na vsakoletnem sejmu podjetništva v Nedelišču. Letos so se popeljali s starodobniki iz Koga v Lendavo, si ogledali stolp Vinarium v Lendavskih goricah in v Beltincih obiskali člane kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja.

Društvo Steyr pripravlja na Kogu prikaz oranja na stari način, pri čemer se udeležujejo podobnih oranj po Prlekiji in Prekmurju. Letos so bili na srečanju in prikazu oranja v Miklavžu pri Ormožu. Rdeča nit delovanja Društva Steyr je ohranjanje stare kmetijske tehnike, udeleževanje srečanj in tekmovanj… V društvu Steyr je aktivnih 53 članov iz Koga in okolice, traktorjev pa je nekaj čez 32. Osrednja letna prireditev društva je v tem, ko se svečano oblečejo in s starodobnimi traktorji v panoramski vožnji odpeljejo iz Koga v Gornjo Radgono, kjer se udeležijo mednarodnega kmetijsko živilskega sejma, kjer predstavljajo širši javnosti svoje traktorje.

Letos bodo v Gornji Radgoni 31. avgusta pod okriljem zastopništva in sponzorstvom Itro Ljubljana, ki je zastopnik Steyr traktorjev za Slovenijo, kamor povabijo sorodna društva, pri čemer morajo biti izključno traktorji znamke Steyr. Na srečanje v Gornjo Radgono pridejo podobni klubi iz sosednje Avstrije. Kot je poudaril predsednik Kluba so edino društvo na svetu, ki se imenuje Steyr in v občini Ormož so na društvo ponosni in jih tudi podpirajo.


Več v Zanimivosti