Čebula v vencih

Pletenje čebule v vence

Jože Žerdin, petek, 25. avgust 2017 ob 14:11
Pletenje čebule v vence

Pletenje čebule v vence

V teh vročih dneh je čebula že pospravljena iz polj in vrtov. Največ se pridela v podravski regiji, kajti tam je doma ptujski lük-čebula. Tudi gospodinje pa za lastne potrebe pridelajo čebulo na svojih vrtovih, kajti na ta način se zmanjša družinski proračun. Letos je kljub suši čebula bogato obrodila, saj so vremenske razmere od spomladi do žetve bile ugodne za njeno rast. Takrat je bilo še dovolj padavin in je čebula bogato obrodila.

Čebula se pobira ob koncu žetve, to je do konca julija, nato nekaj časa mora počivati na suhem, da se posuši, nato sledi njeno čiščenje. Največje opravilo za vsako gospodinjo je pletenje čebule v vence. Tudi gospodinja Anica iz Lipe v beltinski občini se je lotila pletenja čebule v vence. Tako se bo čebula shranila v suh in temen prostor, kjer bo počivala vse do zime in takrat jo bo odnesla v zaprt hladen prostor, kjer ne bo pozimi zmrznila.

Čebulo bo porabila v gospodinjstvu za razne prikuhe, solate ali pa kot samostojno jed. Čebula je tudi zelo zdravilna in se uporablja tudi v zdravstvu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje