Najboljšo prleško gibanico so letos spekli v Gostilni Zorko

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo KELIH je že četrto leto zapored pripravilo turistično-gastronomsko prireditev Prleška gibanica

Prlekija-on.net, nedelja, 3. september 2017 ob 09:536
Prleška gibanica 2017, foto: Bianca Žitnik

Prleška gibanica 2017, foto: Bianca Žitnik

Letošnjo prireditev Prleška gibanica 2017 je zaznamovalo ocenjevanje prleških gibanic, ki so bile po mnenju strokovne komisije, ki jih je ocenjevala, zelo enotne glede višine in količine uporabljenega sladkorja. To je seveda posledica triletnega dela, ki je privedlo do poenotenja recepta, v katerega je društvo KELIH povezalo številne nevladne organizacije, posameznike, strokovne službe in gospodarske družbe. To je v pozdravnem nagovoru poudaril tudi župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, ki je povedal tudi, da je Prleška gibanica 2017 ena izmed številnih odličnih prireditev prazniku v čast.

Hkrati si organizatorji omenjene prireditve prizadevajo, da z izjemno bogatim kulturnim, tekmovalnim in zabavnim programom vsako leto znova navdušijo obiskovalce, ki prihajajo ne le iz domačih vasi, ampak tudi od drugod. Prav zato so tokrat v goste povabili nastopajoče iz drugih koncev Slovenije. Pomembno je namreč, da prepoznavnost prleške gibanice večamo tudi tako, da na prireditev organizirano pridejo obiskovalci od drugod. Zato so člani Folklorne skupine Vrbe z levega brega Mure (Rogašovci) z veseljem zaplesali na velikem odru, Vokalna skupina Vanda Križaj iz občine Postojna pa je tudi navdušila z odličnim izborom pesmi. Tudi člani gasilskega društva iz Krškega, ki so prišli na prireditev, so bili navdušeni. Z velikim zanimanjem so si ogledali tudi praktični prikaz priprave prleške gibanice, ki sta ga predstavili Majda Vrbnjak in Lidija Koroša.

Na žalost je vreme zagodlo in športnega programa ni bilo mogoče izvesti, so pa navdušile razstave ocenjenih prleških gibanic, fotografije s fotonatečaja, vina, ki so sodelovala na izboru za najbolj všečno vino ter razstava prleških krapcev. Nad videnim in pokušanim sta bili navdušeni Vinska kraljica Slovenije Maja Žibert in Medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič. Nenazadnje so se stojnice, na katere je 22 ponudnikov položilo odlične prleškime pridelke in izdelke, šibile pod njihovo težo. Tudi Prleška kühja je postregla z odlično kulinariko.

Komisijo za izbor najbolj všečnega vina k prleški gibanici so sestavljali mag. Branko Belec, Borut Godec in Branko Slavinec, sodelovalo je 9 vin. Na fotonatečaj je prispelo 10 fotografij, komisijo sta sestavljali Sara Kager in Karmen Dragovič. Največ dela je imela komisija na ocenjevanju prleških gibanic, v sestavi Branko Slavinec, Zdenka Tompa in Frančka Lebarič, saj so tržni ponudniki in ljubitelji prleških gibanic prinesli kar 21 izdelkov, ki so bili dostavljeni pravočasno, in so bili, kot rečeno, precej enotni.

Najbolj všečno vino k prleški gibanici: laški rizling pozna trgatev 2015, Vino Škrget
Najboljša fotografija: Rumeno polje, Sara Vinkovič

Tržni ponudniki prleške gibanice:
  1. mesto: Gostilna Zorko
  2. mesto: Turizem na podeželju Tompa
  3. mesto: Vinotoč Belak
Ljubitelji prleške gibanice:
  1. mesto: Turistično društvo Banovci
  2. mesto: Urška Borko
  3. mesto: Kafetarici Majda in Lidija
Absolutna zmagovalka letošnjega ocenjevanja je prleška gibanica iz Gostilne Zorko.

Res je, Prleška gibanica 2017 je bila okusna, vesela, nasmejana, kulturna, tekmovalna in zabavna!