Preventiva je na prvem mestu

V radgonskem zdravstvenem domu veliko pozornost namenjajo preventivi

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. september 2017 ob 20:361
Preventiva v ZD Gornja Radgona

Preventiva v ZD Gornja Radgona

V okviru vse pogostejših preventivnih dejavnosti, kamor sodijo strokovna predavanja in svetovanja, dnevi odprtih vrat, testi hoje in merjenja pritiska, krvnega sladkorja, holesterola, pulza, boja zoper depresijo, šol zdravega hujšanja, zdrave prehrane, odvajanja od kajenja, psihoedukativne delavnice za duševno zdravje ipd., v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, v okviru skrbi za zdravje občanov, pogosto uvajajo tudi kaj novega. In čeprav na območju, ki ga pokriva ZD Gornja Radgona, torej v občinah Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici, ni pretiranega interesa za nekatere preventivne aktivnosti, je vodja preventive (ZVC) v radgonskega ZD Slavica Mencinger, dipl. med. sestra, zadovoljna in pravi, da je že vsaka udeležba na tovrstnih delavnicah, velik dosežek. Zato bodo tudi do konca leta, od septembra do decembra, izvajali številne preventivne dejavnosti, saj je preventiva večinoma na prvem mestu, ko gre za zdravo življenje. Skoraj vse aktivnosti potekajo v samem zdravstvenem domu Gornja Radgona ali pa domači OŠ, večino dejavnosti pa izvajajo diplomirane medicinske sestre (DMS) in diplomirani fizioterapevti (FTH).

Tako tokrat v okviru preventive in Cindi programa, začenjajo z uvodno delavnico: Zdrav življenjski slog, kjer se lahko pridružijo vsi, ki želijo izvedeti kaj več o dejavnikih tveganja in zdravem načinu življenja, ter še posebej vsi poslani od osebnega zdravnika ali DMS v Referenčni ambulanti (RA). Tukaj je tudi delavnica zdravo hujšanje, kjer zainteresirani, podobno kot pri večini preventivnih dejavnosti, morajo imeti napotnico izbranega zdravnika ali DMS, ali pa izpolnjevati nekatere druge kriterije (indeks telesne teže - ITM nad 30 ali srčno žilna ogroženost nad 20 %). Zelo blizu delavnici zdravega hujšanja je tudi delavnica zdrave prehrane, katero tudi pripravljajo, bodisi dopoldan ali popoldan, v dogovoru z zainteresiranimi. Vsekakor je zelo aktualna tudi delavnica z naslovom: dejavniki tveganja (zvišane vrednosti RR, KS in holesterol...), ki je namenjena tako ogroženim kot zdravim osebam. Hkrati je predvidena tudi delavnica: Telesna dejavnost, ki bo potekala ob sredah v poznih popoldanskih urah, in je dobrodošla za prav vse občane. Seveda ne gre prezreti niti test hoje-preizkus hoje na 2 km, ki bo v dogovoru in v času lepega vremena, in sicer na ŠRC Trate, kjer bo hoja trajala dva kroga okrog stadiona, kar znaša 2 km. Test je namenjen vsem zdravim osebam starim med 20 in 65 letom. Kronični bolniki pa morajo imeti priporočilo izbranega zdravnika. S testom preizkušajo predvsem zmogljivost srca in pljuč, ter telesno zmogljivost. Rezultat vam bodo računalniško izračunali na osnovi spola, starosti, indeksa telesne mase, srčnega utripa in časa, ki ga posameznik porabi za hojo.

DMS Slavica Mencinger dodaja, da imajo tudi individualno svetovanje odvajanja od kajenja, ter tudi delavnice odvajanja od kajenja, ki so možne kadarkoli po predhodnem dogovoru. Mencingerjeva še posebej opozarja na psihoedukativne delavnice, kot so spoprijemanje s stresom, spoprijemanje s tesnobo, spoprijemanje z depresijo, delavnice tehnike sproščanja, bodisi skupinsko, bodisi individualno. Tukaj je za vse delavnice, razen tehnike sproščanja potrebna napotitev osebnega zdravnika, psihiatra ali referenčne medicinske sestre. Na delavnicah je zaželena prisotnost svojcev oz. nekoga, ki je udeležencu zelo blizu...

Torej, na radgonskem območju je veliko zanimivih preventivnih dejavnosti za vse državljane, le malo dobre volje je potrebno, in lahko sami poskrbimo za svoje zdravje in počutje. Potrebno je samo poklicati na telefonsko številko: 051 300 450 (DMS Slavica Mencinger, ZVC ZD Gornja Radgona).


Več v Kultura in izobraževanje