Prvi ljutomerski maturanti ponovno sedli v šolske klopi

Prva generacija ljutomerskih gimnazijcev je srednješolsko izobraževanje v prleški prestolnici začela septembra 1963

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. september 2017 ob 17:18
Prvi ljutomerski maturanti na GFML

Prvi ljutomerski maturanti na GFML

Okrogel jubilej, 50. obletnico mature prve generacije maturantov GFML, so praznovali s prav posebnim dogodkom. Na šoli se je zbralo 22 nekdanjih gimnazijcev, ki so opravljali maturo junija 1967. Prisotna sta bila tudi njihova tedanja razrednika, Boris Zrelec in Ivan Lasbaher. Prva generacija ljutomerskih gimnazijcev je srednješolsko izobraževanje v prleški prestolnici začela septembra 1963. V dveh oddelkih je bilo več kot 40 dijakov. Štiri leta pozneje pa so opravljali maturo.

Zbrane je najprej pozdravil ravnatelj Zvonko Kustec, ki je v svojem nagovoru predstavil nekatere najpomembnejše prelomnice v zgodovini šole. Po kratkem ogledu šole in nekaterih najpomembnejših publikacij GFML so zbrani po lastni želji odšli v učilnico 11. Dušan Žižek je v svojem nagovoru nekdanjim sošolcem obudil spomine na gimnazijska leta in poudaril nekatere uspehe ter dosežke GFML na različnih področjih. Nato so udeleženci skupaj zapeli »Himno prvih maturantov GFML«.

Najbolj zanimiv del je sledil v učilnici 3. Prvi gimnazijci so sedli v šolske klopi in se prelevili v dijake. Profesorji Danilo Obal, Irena Štuhec, Saša Pergar in Mateja Godec so jim postavljali vprašanja ter predstavili razlike v načinu poučevanja pred 50 leti in danes. Tako je generacija prvih maturantov med drugim spoznala še poučevanje s pomočjo tabličnih računalnikov, kar je bilo za njihovo obdobje pred pol stoletja nepojmljivo.


Več v Kultura in izobraževanje