Za predsedniški položaj se bo potegovalo devet kandidatov

Znani so kandidati in kandidatke za predsednika oz. predsednico republike na volitvah 22. oktobra

Prlekija-on.net, četrtek, 28. september 2017 ob 14:068
Devet potrjenih kandidatov

Devet potrjenih kandidatov

Državna volilna komisija (DVK) je preverila deset vloženih kandidatur za predsedniške volitve, potrdila pa jih je devet. Na volitvah 22. oktobra se bodo tako za predsedniški položaj potegovali aktualni predsednik Borut Pahor, predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, evropska poslanka Romana Tomc, upokojenka Angelca Likovič, koprski župan Boris Popovič, samostojna podjetnica Suzana Lara Krause in predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško. Kandidatura Aleša I. Cepiča je bila zavrnjena.

Vrstni red, po katerem bodo imena kandidatov navedena na glasovnicah, bo določen v petek z žrebom. Kandidati imajo še do 2. oktobra čas, da umaknejo svoje soglasje, nato pa bo DVK do 6. oktobra javno objavila seznam kandidatur.

V začetku precej več kandidatov
Seznam kandidatov je sicer pred časom bil še precej širši, saj so svojo kandidaturo napovedovali veleposlanik v Skopju Milan Jazbec, igralec Andrej Rozman - Roza ter med drugim še Damjan Murko, Dominik Kozarič, Žiga Papež, Milan Robič, ... kateri pa niso zbrali dovolj podpisov za vstop v "tekmo za predsednika". Pravico biti voljen za predsednika republike ima sicer državljan Republike Slovenije, ki najpozneje na dan glasovanja dopolni 18 let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost, kandidata za predsednika republike pa lahko predlaga deset poslancev državnega zbora, politična stranka ali pa skupina najmanj 5.000 volivcev.

5.419 evrov bruto plače
Ustavna ureditev predsedniku republike daje predvsem reprezentativne in protokolarne pristojnosti, nekatere pristojnosti, predvsem predlagateljske, pa so zapisane v področni zakonodaji. Po slovenski ustavi predsednik predstavlja Republiko Slovenijo navzven in je vrhovni poveljnik obrambnih sil, razpisuje volitve v državni zbor, razglaša zakone, imenuje državne funkcionarje, postavi in odpokliče veleposlanike, izdaja listine o ratifikacijah, odloča o pomilostitvah ter podeljuje odlikovanja in častne naslove.

Predsednik na mesec prejema 5.419 evrov bruto plače, za delovanje njegovega urada, v katerem je trenutno zaposlenih 38 ljudi in razpolaga s štirimi vozili, pa je iz proračuna namenjenih 2,3 milijona evrov. Poleg osnovne plače je predsednik upravičen do nekaterih drugih osebnih prejemkov in povračil, za te pravice pa se uporabljajo določbe zakona o poslancih. Med drugim ima pravico do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela, regresa za prehrano in letni dopust, nadomestila za ločeno življenje ter povračila stroškov za službena potovanja. Predsednik republike ima tudi pravico do 40 dni letnega dopusta.


Več v Slovenija