Glasba je univerzalna, nevidna moč…

Vsak drugi in četrti četrtek se lahko sprostite ob glasbi

Filip Matko Ficko, sobota, 14. oktober 2017 ob 11:20
Sproščanje ob glasbi

Sproščanje ob glasbi

V mesecu oktobru so se v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, pričeli četrtkovi popoldnevi z naslovom »Sprostite se ob glasbi«. Na programu bodo vsak drugi in četrti četrtek v mesecu, med 16.30 in 17.15 v predprostoru domske knjižnice v 4. nadstropju doma.

Seveda popoldnevi niso rezervirani le za stanovalke in stanovalce DOSOR-ja, lahko se jih udeleži vsak, ki si želi tovrstne sprostitve. In mu verjetno tudi ne bo žal časa, ki ga je temu namenil. To je je lahko prepričal vsak od udeleženih na tovrstnem popoldnevu 12. oktobra.

Organizatorka sprostitvenih popoldnevov ob glasbi v DOSOR-ju, Suzana Divjak (v DOSOR-ju vodi pevski zbor Večerna zarja), je vse prisotne spomnila na to, da je glasba univerzalni jezik človeštva in da ima pomembno vlogo v človekovem življenju že od nekdaj. Prvotni človek je posnemal zvoke iz narave ter oglašanje živali in naredil si je tudi prve instrumente. Tako je prvotno glasbo uporabil tudi za lajšanje bolečin ali kar za zaščito pred boleznimi.

Prvi tovrstni četrtkov popoldan je z igranjem na klavir »zapolnil« Valter Klemenčič, vsestranski glasbenik iz Radenec, ki obvlada igranje kar 12 instrumentov. Njegov repertoar glasbe za sproščanje je zajel klasično glasbo, glasbo slovenske ljudske zakladnice, pa tudi filmsko glasbo. In dobrih tričetrt ure je vse prehitro minilo, da se večini zbranim v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice v 4. nadstropju doma ob zaključku ni nikamor mudilo, poslušali bi prijetno glasbo, ki je božala ušesa in duše... Verjetno bo zato čez štirinajst dni spet treba sesti skupaj. Kajti pritrdimo lahko Suzani Divjak, ki pravi: »Glasba je umetnost in predstavlja univerzalno, nevidno moč, ki omogoča spremembe na fizični, čustveni, duševni in duhovni ravni; pomirja, spodbuja, tolaži, odpira našo notranjost in celi duševne rane ter ugodno vpliva na človekovo počutje in sproščenost«...


Več v Kultura in izobraževanje