V Sovjaku so spet kukli jabolka

Pridobljen jabolčnik porabijo kot protokolarno darilo Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, torek, 17. oktober 2017 ob 18:513
Kučenje jabolk v Sovjaku

Kučenje jabolk v Sovjaku

Stalnica v koledarju prireditev zelo aktivnega turističnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici je tudi »Kučeje jabolk«, turistična etnološka prireditev, na kateri vsako leto prikažejo, kako so na podeželju nekoč iz jabolk pridelovali jabolčnik, po prleško »jabošnico« in ponekod tudi »kuklo«, od tod izraz »kučeje« jabolk. Nekoč je bila to glavna pijača na podeželju, namenjena delavcem, ki so opravljali težka kmečka dela. Vina je bilo takrat malo in so ga pili samo ob praznikih in kakšnih posebnih priložnostih.

Tudi letos se je v soboto, 14. oktobra, na stari preši v prav tako stari, 1728. leta postavljeni Golnarjevi klüčaji, zbrala uigrana ekipa prešarjev, članov TD Sv. Jurij ob Ščavnici, na čelu z Edijem Leskovarjem in se, pred radovednimi očmi številnih obiskovalcev, med katerimi je bilo kar nekaj mladih in tudi otrok, lotila težaškega dela.

Najprej je bilo treba zdrobiti jabolka, ki pa jih je v Golnarjevem sadovnjaku letos zaradi pozebe zraslo premalo, zato jim je dodatno količino podaril sadjar Ivo Senekovič, katerega sadovnjakom pozeba tudi ni prizanesla. Jabolka so »kukli« z lesenimi »pehi«. Pri tem so jim priskočili na pomoč najmlajši, Teja, Rok Jure in Gašper so ob tem delu zelo uživali. Zdrobljena jabolka so zatem zložili v koš, katerega ogrodje so tvorili brezovi obroči. Na vrh koša so postavili »dveri«, nanje pa zložili »pejiče« in na koncu položili sleme oz. »mačka«, kot nekateri imenujejo zadnji pejič na košu.

S tem je bilo delo na podu preše končano in na vrsti so bili »vretenarji«, katerih naloga je z vrtenjem lesenega vretena, obteženega s težkim kamnom, obesiti »prešmen« na koš, čemur prešarji pravijo, da so »obesili vago«. Tako skupna teža kamna in prešmena iz zdrobljenih jabolk iztisne sok.

Medtem, ko je iz koša tekla sladka jabošnica, so se prešarji skupaj z obiskovalci, na z jesenskim soncem obsijanem dvorišču, krepčali z dobrotami, ki so jih pripavili prizadevni člani in članice društva. Domači kruh je spekel Anton Golnar, ki je prispeval tudi vino, ocvirkovice in kvasenice je spekla Anica Tancoš, druge članice so poskrbele za pecivo, nad peko kostanjev pa je bdel Franci Strah.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno