Bomo v nedeljo zadnjič premikali urine kazalce?

Premik ure pogosto vodi v motnje spanja in koncentracije, v nekaterih primerih botruje tudi depresiji

Prlekija-on.net, četrtek, 26. oktober 2017 ob 18:039
Ura

Ura

Kot poroča STA, se številni evropski poslanci iz različnih političnih skupin zavzemajo, da bi v EU ukinili premik ure dvakrat letno. Češki evroposlanec Pavel Svoboda je tako v Evropskem parlamentu napovedal, da bodo vložili resolucijo za spremembo evropske direktive iz leta 2001 o ureditvi poletnega časa, ki določa dve spremembi letno, v marcu in oktobru.

Prvotno so poletni čas uvedli, da bi prihranili energijo. A ta cilj, kot je dejal Svoboda, ni bil nikoli dosežen. So pa znanstveniki ugotovili, da premik ure vedno zmoti cirkadialni ritem, ki so ga raziskovali tudi letošnji Nobelovi nagrajenci za medicino. To pogosto vodi v motnje spanja in koncentracije, v nekaterih primerih botruje tudi depresiji.

Na negativne posledice je opozorila tudi vodja francoskega združenja proti prehodu na poletni čas Eleonore Gabarain. Omenila je, da premikanje ure tudi povečuje tveganje za prometne in delovne nesreče. V logistiki in prometu pa premik ure zvišuje administrativne stroške ter povzroča dodatne stroške. Med podporniki pobude sta tudi poslanca iz Slovenije Romana Tomc (EPP) in Igor Šoltes (Zeleni).

Evropski parlament ni edini, ki razmišlja o ukinitvi premika ure. O tem že razpravljata švedski in finski parlament, v več državah članicah pa podpisujejo peticije za ukinitev premika ure.

Prehod iz zimskega na poletni čas se letos zgodi v nedeljo 29. oktobra, ko moramo ob 3. uri zjutraj ure premakniti za eno uro nazaj, torej na 2. uro in bomo s tem prešli na zimski čas.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Slovenija

Kris je že lahko sedel sam brez opornice

Krisov napredek: sam že sedi in se igra brez opornice

četrtek, 12. december 2019 ob 18:11
Pismo božičku

Brezdomci napisali 813 pisem božičku

ponedeljek, 9. december 2019 ob 14:23