Nihče (!) izmed povabljenih ni prišel na predstavitev AED

Športnikov in rekreativcev ne zanima oživljanje!?

Prlekija-on.net, sreda, 8. november 2017 ob 20:266
Davorka Makovec in Slavica Mencinger

Davorka Makovec in Slavica Mencinger

Pod tribuno Stadiona na ŠRC Trate v Gornji Radgoni bi morala potekati javna predstavitev temeljnih postopkov oživljanja ob uporabi avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED), in sicer za vsa športna in rekreativna društva, ki delujejo in se zadržujejo na največjem športnem centru v tem delu države, ki pa je bila prava polomija. Čeprav so predstavniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona in OZ RK Gornja Radgona prišli na kraj, žal niso imeli komu predstaviti AED.

Po tragičnem dogodku, ko je prav na omenjenem stadionu pomladi letos nenadoma umrl nogometaš-rekreativec, je Razvojna agencija Pora nabavila AED, ki je poleg še ducat enakih naprav v Gornji Radgoni, prav na stadionu, na razpolago 24 ur dnevno. Žal pa, kako ga bodo ob morebitnem novem tovrstnem dogodku uporabili, če nikogar ne zanima, kako slednji deluje. Res je sicer, da AED sam glasovno vodi postopek, a kljub temu je potrebno izvajati še dodatne postopke. Po naših podatkih je na predstavitev bilo povabljenih okoli 30 športnih društev v katerih deluje vsaj 400 članic in članov vseh starosti. In zato je težko verjeti, da se prav nikomur ni zdelo primerno priti na to koristno predstavitev AED.

"Res smo neprijetno razočarani nad interesom občanov za predstavitev oziroma usposabljanje za upravljanje z AED, kajti udeležba je večinoma zelo slaba. Tokrat, ko bi morali predstavitev imeti na ŠRC Trate pa je razočaranje še toliko višje, kajti na predstavitev ni prišel nihče, čeprav so številni športniki in rekreativci prav tisti dan imeli veliko aktivnosti, treningov in rekreacije, tako da jih je veliko bilo na različnih igriščih. Tudi lani v jesenskem času, ko smo imeli dva termina za predstavitev AED, pa ni bilo niti enega zainteresiranega. Tokrat sem mislila, da glede na dogodek, ki se je letos pripetil na igrišču in ob izgubi kolega, ter glede na to, da sedaj imajo svoj AED, bodo športna društva poslala vsaj po nekaj predstavnikov svojih ekip na izobraževanje. Pa žal, spet nič. Niti enega samega samcatega ni bilo, kar se nama zdi nerazumno!" žalostno povesta vodja preventive (ZVC) v radgonskega ZD Slavica Mencinger, dipl. med. sestra in aktivistka RKS Območno združenje Gornja Radgona Davorka Makovec.

Mencingerjeva je dodatno razočarana, da ni prišel niti kakšen starš, ki običajno hodijo na treninge in tekme svojih otrok. Seveda so na tekmah tudi številni gledalci različnih tekem, ki prihajajo ne le iz Gornje Radgone in okolice, temveč iz cele Slovenije. "Če zanemarimo dejstvo, da je nekdo žrtvoval svoj prosti čas, predvsem aktivisti RKS in že omenjeni dogodek, ko je nogometaš-rekreativec umrl, ko bi ga mogoče z AED lahko rešili, človek enostavno ob taki apatiji ostane brez besed", sta jezni naši sogovornici, Slavica in Davorka, ki bosta z ostalimi aktivistkami in aktivisti rdečega križa kljub vsemu nadaljevali s predstavitvijo delovanja omenjene naprave za oživljanje.


Več v Kultura in izobraževanje