O pomenu Luthra, Trubarja in protestantizma

Urice skupine Fortuna in literarnega krožka DOSOR-ja

Filip Matko Ficko, četrtek, 9. november 2017 ob 08:27
Udeleženke literarnega krožka

Udeleženke literarnega krožka

Na srečanju prijateljske skupine (skupine starih ljudi za samopomoč) Fortuna ter članov in članic literarnega krožka DOSOR-ja 25. oktobra so se spomnili letošnjega praznovanja 500-letnice reformacije ter ob tem opomnili na pomen Luthra in Trubarja, kakor tudi na pomen reformacije nasploh.

Še bolj poglobljeno o tem pa je stekla beseda na srečanju literarnega krožka 8. novembra, ko je dokaj obširen uvod v poznejši pogovor pripravila vodja literarnega krožka, upokojena profesorica slovenskega jezika Bea Baboš Logar. Poleg omembe 95 tez avguštinskega meniha ter doktorja teologije Martina Luthra (1483-1546) z dne 31.oktobra 1546 v Witenbergu, ki so privedle do poznejšega razkola v dotedanji katoliški cerkvi, ko se je poleg rimokatolikov in pravoslavcev pojavil še protestantizem, je na Slovenskem pomembno vlogo opravil Primož Trubar (1508-1586). Največ prav na kulturnem področju, kajti Slovenci smo dobili prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku ( Katekizem in Abecednik 1555, ki ga je Trubar podpisal kot »Rodoljub Ilirski«) ter pozneje še prevod evangelijev, prvi slovenski koledar in postilo (razlaga evangelijev). Ob njem je treba omeniti Adama Bohoriča (1520-1599) z Abecednikom in Slovarčkom (pisava »bohoričica«), nadalje Jurija Dalmatina (1547-1589), ki je prevedel Biblijo v slovenski jezik, napisal Molitvenik, Katekizem in izdal Pesmarico, kot tudi Sebastijana Krelja (1538-1567), ki je napisal 11 pesmi, Otročjo biblijo ter Prvi del Postile slovenske.

Z vsem omenjenim je bilo preprostemu ljudstvu približano bogoslužje v ljudskem jeziku ter napotek, da se naj ljudje naučijo brati in da je preko branja Biblije (Svetega pisma) vzpostavljen neposreden stik posameznika z Bogom. Lahko se omeni še, da so protestanti pričeli pri nas z okraševanjem božičnega drevesa, uvedli adventni venček ter se pričeli ukvarjati z bivanjem v naravi - prvi skavti Baden Powwella. Bilo je seveda tudi gibanje protireformacije, ko so na Slovenskem zažigali prve tiskane knjige v slovenskem jeziku, preganjali protestante (tudi Trubarja, ki je umrl na Nemškem v Tübingenu), a z sklenjenim mirom 1555 v Ausburgu so se ta trenja umirila in današnja protestantska cerkev v Sloveniji je Evangeličanska cerkev ausburške veroizpovedi.


Več v Kultura in izobraževanje