90-letnica lovca Mirka Lebarja

Malonedeljski lovci so se po skupnem lovu zbrali v lovskem domu, da bi proslavili 90-letnico življenja svojega člana Mirka Lebarja

Prlekija-on.net, torek, 14. november 2017 ob 08:08
90 let Mirko Lebar

90 let Mirko Lebar

29. oktobra 2017 je bila lepa nedelja za skupni lov, lepa pa tudi zato, ker smo se malonedeljski lovci po skupnem lovu zbrali v lovskem domu, da bi proslavili 90-letnico življenja našega člana Mirka Lebarja. Tako visokega jubileja v LD Mala Nedelja še nismo imeli.

Mirko se je rodil 26. oktobra 1927 v Rakičanu, kjer je končal tudi osnovno šolo. Nato ga je pot zanesla v Ljubljano, kjer je nekaj časa delal v Gradisu in pri privatnikih. Kot izučen zidar, natančen in dosleden človek, je bil povsod zelo cenjen.

Pot ga je zanesla celo v Nemčijo, kjer je delal v tovarni aluminija in bakra. Leta 1951 se je poročil s sedanjo ženo Angelo. Ona je bila kuharica na Veterinarski šoli v Ljubljani. Leta 1955 sta se vrnila v Prlekijo in sta nekaj časa živela na »braneškem gradu« in na Stari Cesti.

Leta 1955 sta začela graditi svoj dom v Branoslavcih in se naslednje leto tudi preselila. Tam živita še danes. Mirko je na koncu delal pri Komunalnem stanovanjskem podjetju v Ljutomeru.

V njunem bogatem in polnem življenju sta se jima rodili dve hčerki, Zdenka in Jožica.

Mirko je leta 1968 pristopil k LD Bučkovci, danes Mala Nedelja in že naslednje leto je naredil lovski izpit. Od samega začetka je bil kot lovec zelo vztrajen pri krmljenju divjadi in pri gojitvi živali nasploh. Vsak je vedel za njegovo krmilnico za malo divjad, ki je bila skozi vse zime dobro založena s koruzo.

Kot ljubitelj lovskih psov je bil tudi kinolog v LD. Za svojega psa je vzorno skrbel.

Izredno rad je hodil na lov, posebno na jesenske skupne love. Rad je lovil »šnefe«, race, lisice, fazane in nekoč tudi jerebice, ki pa jih danes skoraj ni več. Skupnega lova se je udeležil tudi, ko je bil že 85-letnik. Marsikateri mlad lovec se takrat po kondiciji ni mogel kosati z njim.

Za pridno in vestno delo je prejel več priznanj in pohval LD in tudi Znak za lovske zasluge ter Red za lovske zasluge III. in II. stopnje, ki mu ju je podelila Lovska zveza Slovenije.

Na praznovanju 90-letnice sta bili prisotni tudi obe hčerki Zdenka in Jožica z možema. Zdenka se je v očetovem imenu lepo zahvalila vsem, ki smo pripomogli k temu praznovanju, posebno starešini Albinu Bratuši, ki je bil tudi pobudnik tega praznovanja; žena Angela pa je povedala nekaj lepih in žalostnih doživetij iz njunega skupnega lovskega življenja.

Že čez 2 meseca bo Mirko tudi dopolnil 50 let skupne lovske dobe.

Na koncu smo mu vsi zaželeli še dolgo, srečno in zdravo lovsko življenje in zapeli: »Kolko kapljic, tolko let…«.

Štefan Lovrenčec


Več v Kultura in izobraževanje