Jubilejna priznanja prejelo 74 obrtnikov in podjetnikov OOZ Gornja Radgona

Srečali so se obrtniki in podjetniki OOZ Gornja Radgona

Prlekija-on.net, sreda, 20. december 2017 ob 09:37
Prednovoletno srečanje OOZ Gornja Radgona

Prednovoletno srečanje OOZ Gornja Radgona

V Kocbekovi dvorani Kulturnega in upravnega središča Sveti Jurij ob Ščavnici je potekalo tradicionalno prednovoletno srečanje obrtnikov in podjetnikov ter upokojenih obrtnikov Območne obrtno podjetniške zbornice Gornja Radgona. Na srečanju, ki se ga je udeležilo skoraj 200 obrtnikov in podjetnikov ter gostov, in ki ga je vodila Irena Petek, je v ospredju bila slavnostna podelitev jubilejnih priznanj članom OOZ Gornja Radgona za 10, 20, 25, 30, 35, 40 in 50 let delovanja v obrti in podjetništvu.

Še pred tem so prisotne pozdravili predsednik OOZ Gornja Radgona Vlado Rojko, predsednik UO Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh, ter župana občin Gornja Radgona in Sveti Jurij ob Ščavnici, Stanislav Rojko in Miroslav Petrovič, ki sta tudi v bodoče obljubila pomoč njunih lokalnih skupnosti domačim obrtnikom in podjetnikom.

Dokler je domači predsednik Vlado Rojko predstavil dosežke radgonske OOZ, ki šteje okoli 270 članic in članov, v letu 2017 ter izrazil pričakovanja za bodoče, pa predsednik OZS Branko Meh ni skoparil z očitki na račun države. Sam je dejal, da OZS, tudi kot prostovoljna organizacija mora ostati, saj je potrebna tako članom, kot drugim obrtnikom in podjetnikom. "To potrjuje tudi vaša množična udeležba na srečanju vaše zbornice. Vsi skupaj lahko lažje pritiskamo na Vlado RS, naj razbremeni delavce oz. prispevke zanj, saj če bo delavcev več bo tudi davkov in prispevkov več. Žal smo priča birokratskim ukrepom, ki ovirajo razvoj in s tem tudi uspeh države", je med drugim dejal Meh, ki je še posebej okrcal regresne zahtevke, ki so lahko smrtna obsodba za marsikaterega delodajalca. "Če temu dodamo poklicne bolezni, celo tiste, ki niso povezane s službo, je očitno da gre za denacionalizacijo naših podjetij in obratovalnic, še zlasti ker regresnih zahtevkov ni možno niti zavarovati. Mi samo želimo dobro našim zaposlenim, našim državljanom in državi", je sklenil Meh, ki je izrazil zadovoljstvo, da je v OZS, kljub prostovoljstvu 25.000 članic in članov, in sicer v 62 območnih zbornicah.

Meh je sicer spregovoril tudi o neživljenjski odločitvi države glede upokojenih obrtnikov in podjetnikov, ki bi radi delali in kljub pokojnini plačevali vse potrebne prispevke in davke. Zato se na zbornici borijo za enake pravice vseh upokojenih državljanov, tako delavcev, kot obrtnikov-delodajalcev, ki bi še hoteli delati. Slišati je bilo tudi, da bi se morali prilagoditi Avstriji in Nemčiji, po katerih se Slovenija rada spogleduje, v tem primeru pa povsem negativno izstopa. Npr. v Avstriji lahko vsi upokojenci (delojemalci in obrtniki), ki so izpolnili pogoje za polno upokojitev delajo naprej. Njihove zaslužene pokojnine so nedotakljive, nihče jim jih ne more znižati ali celo odvzeti, kot pri nas. Seveda morajo na svoj dodatni zaslužek plačevati vse davke in prispevke, kot vsak aktivni zavezanec, ne glede na status. Vsakih pet let se tem upokojencem preračunajo in povišajo pokojnine, sorazmerno za v tem obdobju plačane prispevke. Na ta način upokojenci s svojimi bogatimi izkušnjami koristijo gospodarstvu, sami sebi, zdravstveni in pokojninski blagajni in seveda največ državnemu proračunu. V Nemčiji veljajo enake omenjene pravice, s to razliko, da tam ne rabijo plačevati prispevkov za zdravstveno in pokojninsko blagajno od tega dodatnega zaslužka, naprej prejemajo polne pokojnine, ki se ne povišujejo, morajo pa seveda plačati davek kot vsak, ki je še delovno aktiven.

Tudi na OZS so s pomočjo nekaterih poslancev DZ vložili zahtevo za ustavno presojo OZS glede spornih členov Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Pojasnjujejo, da je ustavna presoja nujna, z njo pa želijo doseči, da ustavno sodišče spozna sprejetje napačnih določb zakona. Kot dodajo na OZS, želijo doseči predvsem to, da bodo obrtniki oz. podjetniki lahko opravljali dejavnost oz. se samozaposlili in hkrati prejemali polno pokojnino. Pravijo, da je to sedaj na primer omogočeno nekaterim profesorjem – ti prejemajo polno pokojnino in poleg delajo še po avtorski pogodbi. Želijo, da bi se ustavno presojo uredila neenakopraven položaj različnih uživalcev pokojnine. Na OZS menijo, da jim bodo ustavni sodniki pritrdili in spremenili trenutna določila, saj pravijo, da so zahtevo za ustavno presojo "dobro argumentirali ter ji dodali tudi nekatere primerjave oziroma primere iz drugih držav." Močno verjamejo tudi, da bodo to spornost "prepoznali sodniki ustavnega sodišča in s tem zagotovili enakost med državljani RS".

Po končanem uradnem delu dogodka in pred družabnim srečanjem s pogostitvijo, ki so jo pripravili člani Sekcije za gostinstvo in turizem pri OOZ Gornja Radgona, so se prisotni lahko do solz nasmejali ob spremljanju komedije v dveh dejanjih, avtorja Raya Cooneya »Minister v škripcih«, katero je čudovito uprizorilo Ljubiteljsko dramsko društvo Sveti Jurij ob Ščavnici.

Jubilejna priznanja, ki so jih podeljevali podpredsednika in sekretarka OOZ Gornja Radgona, Darko Firšt, Branko Novak in Majda Horvat, je prejelo skupno 74 obrtnikov in podjetnikov, in sicer, za 10 let poslovanja: Robert Breznik (Tehnično preizkušanje Elvar, Črešnjevci), Rolando Černela (RCS lift montaža osebnih in tovornih dvigal, Radenci), Tomaž Dresler (Gostinske storitve, Gornja Radgona), Karmen Grosman (Frizerski atelje, Segovci), Danijel Hecl (Vzdrževanje in popravila motornih vozil, Podgorje), Matej Hrastelj (Transport, Ivanjski Vrh), Ingera d.o.o., Servisna in storitvena dejavnost, Lutverci, Milan Korošec (Avtopralnica, Gornja Radgona), Stanko Kotnjek (Prevozništvo in posredništvo, Terbegovci), Robert Lovrec (Montaža PILO, Očeslavci), Klemen Valner (Zastopništvo, prodaja, montaža, Police), Tomislav Mir (Transport, Boračeva), Mitja Mlinarič (Elektroinštalaterstvo, Sovjak), Nataša Rihter (Frizerski salon Nataša, Mele), Drago Sovec (Zaključna dela v gradbeništvu, Gornja Radgona), Mitja Stanek (Gradbeni servis Hrastje-Mota), Vesna Verzel (Kozmetični salon, Gornja Radgona), Sergej Vogrin (Montaža, Zbigovci), Franc Vogrin (Strojni ometi, Očeslavci), SIM Rraenci d.o.o., Radenci, Danijel Weingerl (Pleskarstvo in fasaderstvo, Bolehnečici).

Za 20 let poslovanja: Zdenko Bratuša (Servis toplotne - hladilne tehnike in avtoprevoz., Gornji Ivanjci), Sandi Fajfar (Color, Rihtarovci), Robert Čeh (Strojno zemeljska dela, Črešnjevci), Marijana Golob (Računovodske in knjigovodske storitve, Gornja Radgona), Marjan Horvat (Avtoprevozništvo, Hercegovščak), Record Kaučič (Zgornje Konjišče), Avtoservis Kociper (Spodnja Ščavnica), Darko Kocuvan (Strojne inštalacije, Biserjane), Mirko Križan (Tesarstvo in zidarstvo, Čakova), Montaža Završnik (Montaža gradbenih elementov d.o.o., Gornja Radgona), Janez Ploj (Avtoprevozništvo, Negova), RIKI-Trgovina in storitve d.o.o., Šratovci, Janko Rožman (Avtoprevozništvo, Črnci), Mirko Vogrinec (Storitve, Norički vrh), Senčila Vrbnjak (Lutverci), Jurček Zamuda (Ogrevanje, vodovod, inštalacije, Žihlava), Robert Žalodec (Organiziranje glasbenih prireditev, Radenci), Prevozništvo Bogataj (Lutverci), Čolnik avtoprevozništvo d.o.o. (Radenci), Jožef Kajdič (Avtoprevozništvo, Hrašenski Vrh).

Za 25 let poslovanja: Borak d.o.o., Gornja Radgona, Janez Celcar (Slikopleskarstvo, Spodnja Ščavnica), Čisto okolje d.o.o. (Dimnikarske storitve, Gornja Radgona), Dimnik d.o.o. (Dimnikarske storitve, Radenski Vrh), Slavko Elbl (Inštalacije, Kupetinci), Geder Servis, trgovina (Podgrad), Andrej Gjureč (Pasarstvo, Radenci), Karl Hojs (Sestavljanje visokotlačnih cevi, Gornja Radgona), Darinka Holsedl (Frizerski studio Darinka, Radenci), Nada Prelog (Frizerski salon Nada, montaža, Šratovci), Mizarstvo Škrobar (Lutverci), Ignac Sobočan (Frizerstvo na terenu), Picerija Panda (Gornja Radgona), Irma Šegula (Trgovina Pinki, Gornja Radgona), Srečko Žižek (Avtokleparstvo in intelektualne storitve, Očeslavci), Vrbnjak-Pogrebne storitve in urejanje okolice (Gornja Radgona), Maxima Radenci (Trgovina na drobno, Radenci), Srečko Borko (Gradbena mehanizacija prevozništvo, Police), Marjana Kramberger (Gostilna Adanič, Mele), Janez Mir (Umetnostno kovaštvo, Grabonoš), Milan Pintarič (Gradbeništvo, Spodnja Ščavnica), SUN d.o.o. (Podjetje za svetovanje, marketing in trgovino, Gornja Radgona), Mitja Škerget (Prevozništvo, Logistika, Radenci), Srečko Šijanec (Strojna obdelava, Črešnjevci), ZR Grafika (Gornja Radgona).

Za 30 let poslovanja: Vlado Šiško (Ključavničarstvo in plastika, Stavešinci), MIČU Tisk (Gornja Radgona), Čeplak Vulkanizerstvo (Gornja Radgona).

Za 40 let poslovanja: Gostišče Kozel (Žiberci).

Za 50 let poslovanja: Avtoprevozništvo Jelen (Radenci), Gostinstvo Kolbl (Gornja Radgona), Urarstvo Budja (Gornja Radgona), Lončarič, Krovstvo, kleparstvo (Lokavci).

Posebno priznanje je prejel tudi župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici, in sicer za podporo obrti in podjetništvu v omenjeni občini ter za pomoč pri organizaciji tokratnega srečanja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo