Redni letni občni zbor Društva Oldtimer Stara Gora

Preteklo leto je zaznamovalo odprtje Muzeja starodobne tehnike v Bolehnečicih

Branko Košti, ponedeljek, 15. januar 2018 ob 18:12
Občni zbor Društva Oldtimer Stara Gora

Občni zbor Društva Oldtimer Stara Gora

V zgodovini društva Oldtimer Stara Gora bo leto 2017 prav gotovo zapisano z debelimi ali celo z zlatimi črkami. Uspelo jim je namreč uresničiti projekt, za katerega so si prizadevali ves čas svojega trinajst in pol letnega delovanja. V mesecu septembru so namreč v Bolehnečicih odprli Muzej starodobne tehnike, v katerem na 2600 m2 pokritih površin razstavljajo starodobna vozila, kmetijsko tehniko, kmetijsko orodje in še veliko eksponatov, katere so uspeli zbrati med občani in jih s tem ohranili pred propadom.

Glede na navedeno, ne preseneča, da je bilo največ govora o tem dosežku tudi na rednem občnem zboru, katerega so opravili v soboto, 13. januarja. Še posebej zato, ker so na občnem zboru pred enim letom načrtovali v letu 2017 odpreti samo del muzeja, a so pozneje, na pobudo predsednika gradbenega odbora Edija Vuka, še bolj zavihali rokave, strnili moči in uspelo jim je muzej dokončati v celoti. Tako je v poročilu o delu v preteklem letu povedal predsednik društva Alojz Slekovec. Poudaril je, da so edino društvo starodobnikov v Sloveniji s tako velikim muzejem in se še enkrat zahvalil vsem, ki so s svojim delom, znanjem, vztrajnostjo in iznajdljivostjo pomagali do skupnega cilja. To pa so bili člani društva, ki so opravili preko dvajset tisoč ur prostovoljnega dela, sponzorji in donatorji, ki so pomagali z donacijami v denarju in materialu, lokalna skupnost in seveda tisti, ki so v času akcij skrbeli za prehrano delavcev.

Kljub preokupaciji z deli pri muzeju, so uspeli uresničiti vse ostale načrtovane aktivnosti, saj so izvedli srečanje starodobnih koles, sedaj že poznano pod nazivom »Peciklinovo srečanje«, srečanje mopedistov z mopedi do 50 ccm, srečanje starodobnih vozil in razstavo stare kmetijske tehnike. Ob vsem tem so našli čas za druženje na društvenem pikniku in na skupnem izletu.

Ob zaključku je predsednik, glede na govorice, da članstvo v društvu ne prinaša nobenih ugodnosti, spomnil, da vsak član v letu dobi štiri glasila Zveze SVS, 50% popusta pri tehničnem pregledu starodobnika in 10 % za redno vozilo. Prav tako preko društva omogočajo homologacije in certificiranje starodobnikov ter na osnovi vsega skupaj 90 % popusta pri zavarovanju. Seveda pa so ugodnosti na voljo le na podlagi urejenih obveznosti člana do društva in ZSV Slovenije.

Iz sprejetega programa dela je razvidno, da bo delovno in pestro tudi leto 2018. Nadaljevali bodo z nabavo opreme za muzej, vzdrževali, restavrirali in konzervirali vozila, nabavljali opremo za vzdrževanje in čiščenje prostorov muzeja ter urejali zunanjo okolico in dvorišče. Izvedli bodo tudi tradicionalna srečanja, sodelovali z drugimi društvi, lokalno skupnostjo, prav gotovo pa se bo našel čas tudi za skupna druženja.

Za uspešno delo, še posebej za uspešno izpeljan projekt muzeja, je članom čestital tudi župan Občine Sv. Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič in obljubil pomoč lokalne skupnosti tudi vnaprej. Vsi, ki so člani društva Oldtimer Stara Gora deset let ali več, so iz rok župana prejeli pisna priznanja.


Več v Kultura in izobraževanje