Novo dvigalo v občinski stavbi

V Lenartu skrbijo za invalide in hendekipirane osebe

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. januar 2018 ob 10:27
Dvigalo v občinski stavbi v Lenartu

Dvigalo v občinski stavbi v Lenartu

Takšne in drugačne arhitektonske ovire, tako na pločnikih, kot še zlasti v upravnih in drugih javnih objektih, kjer ni ustreznih dvigal, sodijo med največje težave invalidnih oseb po vsej Sloveniji. Večina objektov, kjer imajo uradne prostore lokalne skupnosti – občine ter upravne enote, pa tudi sodišča, zavodi, banke in druge javne organizacije, ki so življenjskega pomena za državljane, je starejše gradnje, ko še niso razmišljali o potrebah invalidov in drugih hendikepiranih oseb.

Zato pa ponekod skušajo sedaj odpraviti tovrstne ovire, kot je denimo primer v Lenartu v Slovenskih goricah, kjer so pred dnevi v občinski stavbi namenu predali novozgrajeno dvigalo, tako da je dostop do vseh storitev Občine Lenart in Upravne enote Lenart omogočen tudi gibalno oviranim osebam. Ob tej priložnosti je novo pridobitev, skupaj z lenarškim županom, mag. Janezom Krambergerjem, med prvimi preizkusil invalidni sosed Milan Brunčič. "Tudi v občini Lenart imamo kar nekaj arhitektonskih ovir. Zato smo se že pred leti temeljito lotili tega problema. Ustanovili smo posebno komisijo, ki je pregledala celotno občino in kar nekaj zadev smo že uredili ter ovire odpravili. Tako je sedaj odpravljena tudi največja ovira v stavbi občinske uprave in upravne enote, kjer smo za dvigalo z nadstreškom in drsna vrata za avtomatsko odpiranje na obeh nadstropjih, skupaj porabili 148.000 evrov. Polovico je prispevala občina, drugo polovico pa država – Upravna enota Lenart", nam je povedal župan Lenarta Kramberger, ki je dodal, da so uredili tudi dostope za invalide na vseh voliščih v občini, tako da že na dvojnih letošnjih volitvah ne bo težav za hendikepirane osebe.

Seveda ne gre prezreti, da ponekod, kjer nimajo ustreznih dvigal, imajo urejeno, da uradniki, katere potrebujejo invalidne osebe, pridejo do njih v pritličje objekta in rešijo zadevo, kot je to primer z ZPIS Murska Sobota, Upravna enota Gornja Radgona ipd.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje