Na Ptujskem jezeru opazili dva plamenca

Gre za izjemno redko pojavljanje te vrste, sploh v celinskem delu Slovenije

Prlekija-on.net, četrtek, 8. februar 2018 ob 13:20
Plamenca na Ptujskem jezeru

Plamenca na Ptujskem jezeru

V torek sta bila na Ptujskem jezeru med rednim monitoringom vodnih ptic opazovana dva plamenca oz. flaminga. Gre za izjemno redko pojavljanje te vrste, sploh v celinskem delu Slovenije, opazoval pa ju je Tilen Basle, ki je naredil tudi spodnji videoposnetek.

"Ptici nista par. Rožnati plamenec je odrasel, tisti sive barve pa je še mlad, spolno nezrel. Obstaja tudi možnost, da je sivi osebek mladič od odraslega, vendar je to zgolj špekulacija," so za portal EKO deželao povedali na Birding Slovenia.

Kot so še pojasnili se plamenci na Jadranu pojavljajo na obalah, v notranjost pa poletijo zelo zelo redko (največkrat pozimi). "V celi srednji Evropi sta se to zimo zadrževala le 2 osebka, v okolici Szegeda na Madžarsekm (ca. 300 km od nas) Zelo verjetno je, da sta sedaj na Ptuju to ista osebka, kajti tudi na Mađarskem sta bila mlad in odrasel. V Sloveniji smo do sedaj zabeležili 20 oz. 21 različnih opazovanj plamencev. Skoraj vedno posamičen osebek, redko kdaj 2, enkrat pa jih je bilo 10-15. Skoraj vsa opazovanja so iz Sečoveljskih solin, v notranjosti pa je sedaj četrtič," so pojasnili.

Novembra 1970 je bil en na Dolenjskem, decembra 1999 en pri Pragerskem, 2014 pa en na Cerkniškem jezeru. Nazadnje je bil plamenec pri nas prejšnjo zimo, v Sečoveljskih solinah.

Plamenec je, kot še dodajajo strokovnjaki za ptice, eden izmed redkih ptičev, pri katerem je kljun dejansko večji od glave. Prehranjuje se s planktonskimi rakci. "Večjo količino teh rakcev zaužije, bolj roza perje dobi. Enkrat je prišel v Sečovlje plamenec, ki je imel na nogi obroček. Na podlagi tega smo izvedeli, da je bila ta ptica izvaljena v Turčiji. Tako vemo, da so plamenci sposobni preleteti izjemne razdalje," so še za EKO Dežela pojasnili na Birding Slovenia.


Več v Narava