V rastlinjakih Vrtnega centra Kurbus se bodo sedmič bohotili orhideje, tropski metulji in papige

Tropski raj bo na ogled med 23.2. in 18.3.2018

Prlekija-on.net, četrtek, 8. februar 2018 ob 20:25
Tropski raj Kurbus

Tropski raj Kurbus

Vrtni center Kurbus te dni svoje rastlinjake v Meleh pri Gornji Radgoni ponovno spreminja v pravi tropski raj in se pripravlja na že 7. razstavo orhidej in tropskih metuljev. Otvoritev razstave, ki je v minulih letih bila deležna velikih uspehov, bo v petek, 23. februarja 2018 ob 10. uri, več kot tri tisoč kosov orhidej in okoli 600 živih pisanih metuljev pa bo v družbi tropskih papig in prijaznih gostiteljev, na ogled do 18. marca 2018.

Razstava orhidej in tropskih metuljev Vrtnega centra Kurbus, ki je nazadnje privabila več deset tisoč obiskovalcev od blizu in daleč, se bo letos razprostirala na več kot 700 m2 površine in bo še bolj drzna kot doslej. V tropskem raju se bo poleg številnih botaničnih orhidej, bohotilo več kot 150 različnih sort orhidej, tudi takih, ki jih sicer ni v prodaji in jih bodo pripeljali iz Tajvana, Nizozemske, Nemčije, Italije in Slovenije. »Orhideja je sicer zelo obširna družina, saj je znotraj nje okoli 27 tisoč vrst. Doma so po vsem svetu, večinoma v Aziji in Ameriki. V naravnem okolju jih veliko raste na drevesih in z njimi živijo v sožitju. To želimo pričarati tudi v našem Tropskem raju,« razlaga direktorica Vrtnega centra Kurbus, Simona Kurbus. Med orhidejami se bo izmenično frfotajoče sprehajalo več kot 600 živih pisanih metuljev – nekaj tudi gigantskih. »Metulji bodo v obliki bub k nam pripotovali iz Kostarike, kjer se z zbiranjem kokonov ukvarja revni sloj prebivalstva in si tako omogoča preživetje. Bube se v našem pragozdu pred očmi obiskovalcev, spremenijo v metulje – prave lepotce, ki jih z velikim navdušenjem opazujejo predvsem otroci,« pravi Kurbusova, ki si drzne trditi, da je razstava edinstvena v širšem evropskem prostoru.

Ko obiskovalec stopi v tropski raj se počuti, kot da bi prišel v pragozd v t.i. džunglo, kjer pojejo ptice, žubori potok z ribnikom v katerem plavajo zlate ribice, na deblih dreves cvetijo orhideje, po zraku letajo tropski metulji v mnogih barvah, na koncu pa svoje dodajo še tropske papige. »Obiskovalcem želimo omogočiti pobeg od vsakdanjosti, sprostitev in nepozabno doživetje«. Na razstavo se ekipa Vrtnega centra Kurbus sicer pripravlja že dobrega pol leta. »Fizično sicer razstavo postavljamo slab mesec, a material za Tropski raj nabiramo celo leto. V rastlinjakih se vedno znajde kar nekaj traktorskih prikolic lesa in deloma razpadlih drevesnih delov, kot so štori, hlodi, vejevje, sekanci, lubje, kokosova vlakna in juta. Le naravni ekološki materiali pričarajo pravo vzdušje in ob koncu zime s pomočjo orhidej in pisanih metuljev prikličejo pomlad,« pravi Kurbusova, ki ponosno tudi pove, da imajo že nekaj tednov pred odprtjem razstave najavljene večje skupine obiskovalcev, ki bodo v tropski raj prišle tudi iz sosednje Avstrije, Hrvaške in Madžarske.

Začeli so tudi s predprodajo vstopnic za ogled Tropskega raja, in sicer bodo do 18. februarja na voljo v Vrtnem centru Kurbus po enotni ceni 5 evrov za otroke in odrasle, v redni prodaji vstopnica za odrasle 7 evrov. Na voljo pa bodo tudi družinske in skupinske vstopnice.

Več kot le vrtni center
Na več kot 8000 m2 se razprostira sodoben vrtni center, v katerem že skoraj štiri desetletja uspešno združujejo ljubezen do poklica, znanje, vztrajnost, željo po razvoju in inovativnost. Pripravljajo otroške delavnice, različne razstave (zelo uspešna je adventna in razstava orhidej), zelenjavni dan, izobražujejo odrasle ter strokovno svetujejo pri nakupu. Ponosni so na lastno proizvodnjo, znanje in izkušnje. Ponašajo se z lastno proizvodnjo balkonskega cvetja, enoletnic, ciklam, primul, krizantem in božičnih zvezd. Uporabljajo le najkvalitetnejše sadilne materiale in novo tehnologijo vzgoje. Pridobili so certifikat ekološke vzgoje sadik zelenjave, ki je bolj polnega okusa in ima višjo vsebnost hranilnih snovi.

Urejen in dostopen zunanji prodajni prostor v Meleh pri Gornji Radgoni ponuja okrasne trajnice, pokrovne rastline, večjo drevnino, grmovnice in dišavnice. Vse so označene z vsebinsko bogatimi etiketami, kar omogoča samostojen nakup rastlin za vaš vrt in okolico. Nudijo tudi cvetličarske in aranžerske storitve, saj nenehno vlagajo v razvoj in izobraževanje zaposlenih, sledijo najnovejšim florističnim trendom in strankam pripravljajo unikatne aranžmaje za vse priložnosti in življenjske dogodke, kot so poroke, rojstni dnevi, pogrebi, ... Na voljo pa so tudi dnevno sveži šopki in rezano cvetje.


Več v Kultura in izobraževanje