Imejte radi svoje kosti, mislite na prihodnost

Redni letni občni zbor Društva za osteoporozo Pomurja

Filip Matko Ficko, nedelja, 25. februar 2018 ob 09:30
Občni zbor Društva za osteoporozo Pomurja

Občni zbor Društva za osteoporozo Pomurja

V prostorih Bele restavracije hotela Radin v Radencih se je v soboto, 24. februarja popoldne zbralo 97 udov Društva za osteoporozo Pomurja, ki ima svoj sedež v Radencih, a združuje članstvo iz občin z obeh bregov reke Mure. Od lanskega leta to društvo kot predsednica vodi Silva Marinković.

Po pozdravu vsem je predsednica Silva Marinković prebrala pozdravno pismo Duše Hlade Zore, dr. med., predsednice Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije, ki je obenem opravičila svojo neudeležbo na zboru. Začetek tokratnega zbora so s svojim kulturnim programom popestrile osnovnošolke Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci: Eva Tompa kot harmonikarka in vokalistka ter v duetu gojenki Glasbene šole Gornja Radgona Chiara Nidorfer z igranjem flavte (mentorica Marija Đurić) in Romina Kotnik Rajh s harmoniko (mentorica Olga Radovič). Sledila je izvolitev organov občnega zbora in vsem je o delu društva v letu 2017 poročala predsednica Silva Marinković. Iz tega lahko povzamemo, da je v Društvo za osteoporozo Pomurja bilo včlanjenih 243 udov ter štiri častne članice. Iz društva se je odjavilo 15, a se na novo vključilo 16 članic.

V dneh od 6. do 8. aprila so sodelovali na sejmu »Medical« v Gornji Radgoni, kjer so potekale brezplačne UZ-meritve kostne gostote (175 udeležencev); 24. junija se je 30 članic odpravilo na ekskurzijo z ogledom Benetk v sosednji Italiji; istega dne sta članici Cvetka Vajs in Darinka Cep sodelovali v radenskem parku na tekmovanju v kuhanju štajerske kisle žüpe; 22. julija je bila organizirana ekskurzija v Savinjsko dolino z ogledom jame Pekel ter Rimske nekropole pri Šempetru, fontane piva v Žalcu, na povratku pa še ogled starega gradu v Celju (24 udeleženk); 29. avgusta je 34 članic odšlo na tedenski oddih v Borik pri Zadru; 2. septembra se je 41 članic - sedaj že desetič zapored ! - udeležilo Svetovnega festivala praženega krompirja na obali jezera v Velenju; Svetovni dan bolnikov z osteoporozo se je praznoval v organizaciji Korošcev pod geslom »Imejte radi svoje kosti, mislite na prihodnost« in tako je 21. oktobra 69 članic bilo na tej prireditvi v Slovenj Gradcu; 25. oktobra se je pričela v prostorih Vrtca Radenci redna tedenska telovadba pod strokovnim vodstvom fizioterapevtke, ki bo trajala do konca meseca marca letos, udeležuje se je 20-erica; 6. novembra je bila predstavitev defibrilatorja v prostorih nekdanjega Zdravstvenega doma v Radencih, ko je bilo prisotnih 19 občanov; 10. novembra se je Martinovanja na turistični kmetiji Tremel v Bokračih udeležilo 58 članic; 13. novembra je bila predstavitev defibrilatorja v Kuzmi na Goričkem, kjer je bilo prisotnih 21 občanov; 20. novembra je bila predstavitev defibrilatorja pri Gradu na Goričkem z udeležbo 10 občanov; 11. decembra, na »društvenem zaključku leta«, je bilo zbranih v Zdravilišču Radenci 58 članic in članov. Aktivno vključenih v navedene aktivnosti je skozi leto 2017 torej bilo 334 članic in članov, ob tem pa še 50 občanov ob treh predstavitvah defibrilatorja, po zatrditvi predsednice Silve Marinković pa se je vsaj ene ali dveh društvenih aktivnosti udeležil vsak izmed članov oziroma članic društva.

K realizaciji programa so s finančno pomočjo pripomogle občine Radenci, Gornja Radgona, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci pri Ljutomeru, Tišina, Grad, Kuzma in Rogašovci. Izredno pozornost so s knjižnimi darilci na zboru izkazali četverici jubilantov v društvu, ki v letošnjem letu praznujejo svojo okroglo osemdesetletnico: Ema Matijevič (DOSOR Radenci), Friderik Špilak iz Radencev, Terezija Čagran iz Gornje Radgone in Herman Klement od Grada na Goričkem v Prekmurju. Za družabni veseli del druženja po uradnem delu občnega zbora je skrbel harmonikar in vokalist Stanko Ilješ iz Radencev.


Več v Kultura in izobraževanje