Radgonsko območje z novim Centrom za krepitev zdravja

ZD Gornja Radgona z novo pridobitvijo za uporabnike in širšo lokalno skupnost

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. februar 2018 ob 21:17
Zdravstveni dom Gornja Radgona

Zdravstveni dom Gornja Radgona

V Zdravstvenem domu Gornja Radgona so leto 2018 uspešno začeli tudi na področju novitet oz. pridobitev. Tako so bili uspešni na javnem razpisu za projekt "Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalni skupnosti". Sredi letošnjega februarja so namreč postali CKZ - center za krepitev zdravja. Omenjeni projekt, ki ga financira Evropska unija - Evropski socialni sklad in MZ, je razdeljen na dva sklopa, in sicer na strokovni del in na investicijski del na katerega so se morale prijaviti občine ustanoviteljice oz. v njihovem imenu Občina Gornja Radgona. Izbranih je bilo 25 zdravstvenih domov po Sloveniji. Do zdaj so v slovenskem prostoru bili vključeni v pilotni projekt trije zdravstveni domovi, ki so testirali program in ga uspešno umestili v področje preventive.

"Pilotni projekt je bil uspešno vključen v zdravstvenih domovih: Celje, Vrhnika in Sevnica, ki je po velikosti in po vsebini programov nam najbližji. V Pomurju smo se prijavili mi in ZD Murska Sobota, in bili uspešni na prijavi za kar smo zelo ponosni. Prvi sklop je nadgradnja že obstoječih zdravstveno vzgojnih centrov. Pomeni, da bomo izvajali vse obstoječe delavnice, vendar z novim pristopom in v večjem obsegu. Novost pa je, da bomo s programi šli v lokalno skupnost, v društva in podjetja z izvajanjem aktivnosti za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Prisostvovali in organizirali bomo dogodke za promocijo zdravja z meritvami in svetovanji ob vseh večjih dogodkih v naši širši lokalni skupnosti. Prizadevali si bomo pritegniti v programe tudi ranljive skupine in socialno šibke, saj bomo povezani v vsemi deležniki v lokalni skupnosti, ki delujejo na tem področju", pravi Slavica Mencinger, dipl. med. Sestra iz CKZ ZD Gornja Radgona, ki dodaja, da so v ta namen pridobili že mnoge izjave o sodelovanju, tako s CSD, vzgojno varstvenimi ustanovami, raznimi društvi bolnikov, društvi upokojencev in še mnogimi drugimi.

Program jim sicer nalaga tudi najmanj štiri letna srečanja omenjenih organizacij na lokalni ravni. Iz naslova evropskih sredstev bodo lahko zaposlili tudi dodatni kader za obdobje dveh let, koliko traja projekt. Po končanem projektu se pričakuje, da bo program naprej financiran, kot del splošnega dogovora, torej iz virov ZZZS. "Dodatni kader, ki ga bomo poleg že obstoječega pridobili: ena diplomirana medicinska sestra, en fizioterapevt, delež psihologa, delež dietetika, delež družinskega zdravnika in pol diplomirane medicinske sestre na patronažnem zdravstvenem varstvu, ter pol pediatra, saj so v projektu tudi programi namenjeni otrokom in mladostnikom, staršem v šoli za starše in starejšim na domu. Drugi sklop zajema podporo vsebinskemu delu projekta z investiranjem v ustrezne kapacitete, prostore in opremo v ZD. Kar pomeni izgradnja večje dvorane - telovadnice z vsemi pripadajočimi prostori in opremo, ki bo lahko hkrati tudi predavalnica, ter dve pisarni za zaposlene in individualne obravnave vključenih v različne programe", pravi Mencingerjeva, ki je prepričana, da bodo s tem projektom pridobili vsi, največ pa njihovi uporabniki od katerih pričakujejo sodelovanje v programih.

Na novo pridobitev v ZD Gornja Radgona je ponosen tudi direktor Jože Primožič, dr. med., ki je ob tem povedal: "Seveda smo veseli nove pridobitve, ki bo največ koristila najbolj ranljivim skupinam ljudi, ki bodo sedaj imeli več možnosti za ohranjanje zdravja. Ob tem nam projekt pomaga tudi na drugem področju, saj bomo zaradi CKZ sedaj gradili še prizidek k zdravstvenemu domu. V novem objektu, ki bo s 'tunelom' povezan z matično stavbo, bo večji prostor, ki bo hkrati predavalnica, terapija in telovadnica. Zraven bo tudi še ena ambulanta družinske medicine in še kaj. Okvirna cena projekta je 550.000 evrov, poleg ministrstva za zdravje in naših lastnih sredstev, pa bodo denar prispeval še občine Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici".

Mimogrede v ZD Gornja Radgona že vrsto let izvajajo obsežne preventivne aktivnosti, ki niso izostale niti letos. Tako je januarja že bila zaključena ena uspešna delavnica "opuščanje kajenja", trenutno pa je v teku nova, saj jim iz pljučnega dispanzerja redno pošiljajo nove kandidate. Ob tem napovedujejo novo prenovljeno delavnico zdravega hujšanja, kjer ni več osrednji namen samo izguba odvečnih kilogramov, ampak tudi sprememba življenjskega sloga, ter izboljšanje samopodobe, obvladovanje čustev in spoprijemanje s stresom, saj vsi omenjeni dejavniki prav tako pomembno vplivajo na to kdaj in koliko bomo pojedli. "Tudi vse psihoedukativne delavnice (spoprijemanje s stresom, depresijo in tesnobo, ter tehnike sproščanja) so dobro obiskane. Trenutno je v teku delavnica za depresijo, v marcu načrtujemo spoprijemanje s stresom in tesnobo. S tem, ko smo postali CKZ smo pridobili tudi diplomirano psihologinjo, ki bo v bodoče tudi vodila te delavnice. Načrtujemo tudi delavnice: Gibam se in FIT sem, ki jih bo vodil posebej zato usposobljen fizioterapevt. Prav tako bodo potekale pogovorne ure posameznih strokovnjakov in individualni pogovori, ki so del programa...", prav vodja preventive v ZD Gornja Radgona, univ. dipl. sest. Slavica Mencinger.


Več v Kultura in izobraževanje