Pomurski dan Civilne zaščite v Ljutomeru

Podelitev bronastih, srebrnih in zlatih znakov CZ

Filip Matko Ficko, petek, 2. marec 2018 ob 22:10
Vsi nagrajenci na odru

Vsi nagrajenci na odru

Odkar je leta 1992 Vlada Republike Slovenije določila 1. marec za dan Civilne zaščite, se ga tudi redno praznuje. S tem se želi krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi Civilne zaščite pri varstvu pred njimi, želi pa se tudi poudariti pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja.

Državna slovesnost je bila v četrtek, prav na 1. marec - dan Civilne zaščite, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju, ko so bila podeljena nekatera izmed priznanj tudi dobitnikom iz dežele na obeh bregovih reke Mure: zlati znak CZ Branku Novaku iz Občine Ljutomer, srebrni znak CZ Milanu Antolinu iz Občine Križevci in Goranu Klemenčiču iz Občine Moravske Toplice ter bronasti znak CZ za »enkratno dejanje« Dušanu Hunjadiju iz Občine Ljutomer in Mestni občini Murska Sobota.


Ostala priznanja za prejemnike iz Pomurja, skupaj s tistimi na Brdu jih je letos 23, so bila podeljena oziroma razglašena na osrednji regijski slovesnosti ob dnevu Civilne zaščite za Pomurje v Domu kulture v Ljutomeru, ki jo je v petek, 2. marca popoldne, pripravil poveljnik Civilne zaščite za Pomurje mag. Martin Smodiš s svojimi sodelavci ter Občino Ljutomer. Pozdravni nagovor vsem je imela županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, a slavnostni nagovor mag. Stanislav Lotrič iz Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije, ki je med ostalim poudaril: »...V letu 2017 je bilo v Sloveniji zabeleženih 18.637 dogodkov, v katerih so posredovale sile za zaščito, reševanje in pomoč. Med te dogodke štejemo predvsem naravne in druge nesreče, nesreče v prometu, požare in eksplozije, onesnaženja ter nesreče z nevarnimi snovmi, najdbe neeksplodiranih bojnih sredstev ter motnje oskrbe in poškodbe objektov. Aktiviranih je bilo 26.610 enot oziroma skupaj 170.625 pripadnikov različnih enot, služb in drugih sestav sil za zaščito, reševanje in pomoč. Narava ostaja zelo nepredvidljiva. Ne gleda na vse preventivne ukrepe nam vedno znova pokaže, kako ranljivi smo. Vremenske ujme predstavljajo vedno večjo grožnjo za naš način življenja, za našo varnost. Tudi lani so našo državo prizadele naravne nesreče, v reševanju katerih ste se pripadniki sil za zaščito, reševanje in pomoč zelo izkazali...«

Kulturni program so izvedli kulturniki Turistično kulturnega društva Babinci: moška pevska skupina »Pšenični klas« pod vodstvom Renate Makovec Telkeš ter folklorna skupina pod vodstvom Marjana Filipiča.

Priznanja Civilne zaščite sta delila poveljnik Civilne zaščite za Pomurje mag. Martin Smodiš in mag. Stanislav Lotrič iz UZRRS. Bronaste znake CZ so prejeli: Sandi Kolarič in Ivan Kramberger iz Občine Gornja Radgona, Štefan Koren in Aleš Lazič iz Mestne občine Murska Sobota, Izidor Novak iz Občine Razkrižje, Lidija Tivadar iz Občine Beltinci, Romeo Gal iz Občine Lendava in Leonardo Markovič iz Občine Dobrovnik. Bronasti znak CZ je prejela tudi ekipa prve pomoči Rdečega križa Slovenije Območnega združenja Gornja Radgona. Bronasti znak CZ za »enkratno dejanje« so prejeli: Zvonko Polanič iz Občine Ljutomer, Prostovoljno gasilsko društvo Ljutomer in Občina Ljutomer. Franc Olaj iz Mestne občine Murska Sobota je prejel Plaketo CZ. Na slovesnosti v Ljutomeru so razglasili prejemnike priznanj CZ, ki pa bodo priznanja prejeli na svojih letošnjih obletnicah: zlati znak CZ Prostovoljno gasilsko društvo Noršinci (120 let delovanja) in Prostovoljno gasilsko društvo Zenkovci (120 let delovanja), srebrni znak CZ Prostovoljno gasilsko društvo Dolga vas (110 let delovanja), Prostovoljno gasilsko društvo Križevci na Goričkem v Prekmurju (110 let delovanja) ter Plaketo CZ Prostovoljno gasilsko društvo Žiberci (140 let delovanja).

V imenu nagrajencev je besede zahvale izrekel Branko Novak, nagrajenec z zlatim znakom CZ iz Občine Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje