Borut Pahor na prireditvi ob mednarodnem dnevu maternega jezika v Občini Razkrižje

Prireditev namenjena mednarodnemu dnevu maternega jezika ter drugi obisk predsednika RS Boruta Pahorja v Občini Razkrižje

Prlekija-on.net, torek, 6. marec 2018 ob 16:04
Borut Pahor

Borut Pahor

V Občini Razkrižje so 4. leto zapored organizirali dogodek namenjen mednarodnemu dnevu maternega jezika. Prireditev je potekala v nedeljo, 4. marca, v Domu kulture Razkrižje. Ob tem pa so veseli in izjemno počaščeni, da se je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor ponovno odzval njihovemu povabilu.

V uvodu v prireditev je župan Stanko Ivanušič v kratkem povzel pomen ohranjanja svojega maternega jezika in hkrati poudaril, da so se v krajih, ki danes tvorijo Občino Razkrižje, v prizadevanjih za svoj jezik naučili spoštovati tudi jezike drugih narodov in narodnosti, zlasti sosednjih. Predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju se je zahvalil, da je drugič zapored obiskal to obmejno občino in s tem pokazal, da se zaveda kaj pomeni na stičišču dveh sosednjih narodov imeti narodnostno zavedne ljudi, ki kljub številnim težavam ljubijo svojo domovino, svoj materni jezik, svojo kulturo in vse kar izraža pripadnost svojemu narodu ter se hkrati zavedajo pomena ohranjanja dobrih medsosedskih odnosov.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v svojem slavnostnem nagovoru najprej pohvalil prizadevanja v Občini Razkrižje pri obeleževanju tega dneva povezanega s čaščenjem maternega jezika in poudaril, da je to ena od redkih občin, ki že več let tako slovesno obeležuje in časti ta dan povezan s spoštovanjem svojega in s tem tudi vseh drugih jezikov. Župane na obeh straneh meje je pozval k sodelovanju in dobrim medsebojnim odnosom. Samo v dobrem ozračju je mogoče pričakovati uveljavitev meje, ki je določena.

Prireditve se je udeležilo tudi veliko drugih uglednih gostov: župan Občine Velike Lašče, s katero je Občina Razkrižje leta 2005 podpisala listino o trajnem sodelovanju, poslanec v Državnem zboru RS, mag. Aleksander Kavčič, častni škof Evangeličanske cerkve, mag. Geza Erniša, Razkriški župnik in škofov vikar za narodnosti, msgr. Franc Režonja, razkriški zdravnik, Davorin Kolarić, dr. med., ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Zvonko Kustec, ravnateljica Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, Anica Šimonka, iz sosednje Hrvaške prijateljske občine je prišel predstavnik Turistićke zajednice Općine Štrigova, Josip Mikec, predsednik OZ slovenskih častnikov Ljutomer, Anton Kosi, direktor JP Prlekija d.o.o., Davorin Kurbos, predsednica KUD Razkrižje, Samanta Bedeković, članice in člani Občinskega sveta Občine Razkrižje ter drugi gostje.

Program je s pomočjo učiteljev Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, učencev, bivših učencev ter drugih, skrbno pripravila učiteljica na razkriški osnovni šoli, domačinka Bojana Pergar Stolnik. Letošnja prireditev je temeljila na treh mejnikih, ki so pomembni za Razkrižje: boj za materni jezik, obeležitev spomina na Janeza Kuharja in obeležitev Cankarjevega leta.

Nastopili so: učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje, učenci Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, nekdanji učenci Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje (Timotej Pukšič, Ana Mlinarič, Gabrijela Ščavničar, Sara Zadravec, Jana Mlinarič, Lea Vučko, Jernej Bedekovič, Klemen Novak, Dejan Turnšek, Gaja Kučan), glasbena skupina Cantabile, Dekliški pevski zbor Pole Poje, Lara Varga in Katarina Šebök.

Župan Občine Velike Lašče, kjer se s ponosom predstavljajo kot »zibelka slovenske kulture« je županu Občine Razkrižje ob tem dogodku simbolno izročil sliko Trubarjeve domačije.

Za bogato sceno je poskrbela Danica Pergar.

Po zaključku kulturnega dela, se je predsednik RS Borut Pahor še nekaj časa družil z ljudmi, članice in člani Turistično narodopisnega društva Razkrižje pa so ob tem ponujali razkriške kulinarične posebnosti.

Pred predsednikovim odhodom, se mu je folklorni par v razkriški narodni noši, zahvalil za obisk ter mu v zahvalo v imenu Občine Razkrižje in Osnovne šole Janeza Kuharja Razkrižje izročil darilo, ptičjo krmilnico z razkriškimi pogačicami ter likovni izdelek z naslovom Ptice pozimi, oboje izdelano na OŠ Razkrižje. Ptičja krmilnica je tudi simbol razkriške šole, v sebi pa nosi bogato kulturno izročilo o »ftičekovem gostuvanju«. Na Valentinovo pridnim otrokom, ki so pozimi hranili ptičke, le-ti prinesejo pogačice.

V prijetnem vzdušju so dogodek zaključili ter sklenili, da se vidijo zopet prihodnje leto.



Še prispevek na RTV Slovenija.


Več v Kultura in izobraževanje