Obetajo se nam predčasne volitve, Franc Jurša upa, da čim prej

Po mnenju Jurša gre pri Cerarjevi odločitvi za marketinško potezo

Prlekija-on.net, četrtek, 15. marec 2018 ob 16:451
Predčasne volitve bodo predvidoma konec maja

Predčasne volitve bodo predvidoma konec maja

V sredo je predsenik vlade dr. Miro Cerar ponudil svoj odstop ter v četrtek še uradno obvestil Državni zbor o odstopu z mesta predsednika vlade in svojo razloge uradno predstavil še predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju.

Predsednik Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja, že danes pa je sprejel odločitev, da Državnemu zboru v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade. Meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Ker imajo pravico do predlaganja kandidata za predsednika vlade tudi poslanske skupine oziroma najmanj 10 poslancev, se bo o tem in o roku za določitev predčasnih volitev predsednik republike Pahor prihodnji teden posvetoval z vodji poslanskih skupin.

Termin predčasnih parlamentarnih volitev je sicer le kakšna dva do tri tedne prej, kot bi bile sicer redne volitve.

Franc Jurša za čimprejšnje volitve
Po poročanju STA, pa se prleški poslanec in vodja poslancev DeSUS Franc Jurša zavzema za čimprejšnje predčasne volitve v DZ, kar bi novi vladi omogočilo, da se loti reševanja pomembnih odprtih vprašanj. Po njegovem mnenju gre pri Cerarjevi odločitvi za marketinško potezo, saj naj bi se zavedel, da "v lastnih ministrih nima dovolj vetra". Potezo ocenjuje za pravilno in dodaja, da koalicije že nekaj časa ni, tako pa je tudi vprašljivo, kako bi vlada sploh lahko sprejemala odločitve za pomembne projekte.

Izrazil je tudi dvom, ali bi postopki za predčasne volitve lahko stekli prej kot za redne, DeSUS pa po njegovih zagotovilih vsekakor ne namerava predlagati mandatarja. Kot koalicijski partnerji pa odgovornost za nastale razmere v državi sprejemajo le v sorazmerju z njihovo močjo v vladi.



Več v Politika