Snežni plaz usoden za mladega nadarjenega fotografa

Jure je bil diplomiran fotograf, s fotografijo se je ukvarjal že od srednje šole, svojo pot pa je v nedeljo žal mnogo prehitro končal...

Prlekija-on.net, četrtek, 29. marec 2018 ob 11:09
Jure Vilčnik

Jure Vilčnik

V nedeljo, 25. marca, se je na Mrzli gori v občini Solčava, malo pred 13. uro sprožil snežni plaz in planinca spodnesel ter odnesel s seboj, pri čemer je ta dobil tako hude poškodbe, da je umrl. Kot je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, so v nesreči posredovali reševalci celjske gorske reševalne službe in preminulega planinca s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v dolino in ga predali pogrebni službi.

Iz PU Celje so takrat sporočili, "da so nekaj pred 14. uro, bili policisti obveščeni, da je pri sestopanju z Mrzle gore, snežni plaz ujel 27-letnega planinca doma z območja Policijske uprave Maribor. 27-letnik, ki se plazu ni mogel umakniti, je zdrsel po pobočju navzdol okoli 200 metrov do skalnega previsa in nato zdrsel še čez skalni previs, približno 50 metrov v globino. 27-letnik je poškodbam podlegel."

Kot smo izvedeli, je pri tem šlo za 27-letnega Jureta Vilčnika iz Destrnika, diplomiranega fotografa, s katerim smo pred leti sodelovali tudi na našem portalu pri fotografiranju različnih prireditev, predstavili pa smo tudi njegov projekt Ghostly romance, ki je bil posnet na ptujskem gradu.

Jure je bil diplomiran fotograf, s fotografijo pa se je ukvarjal že od srednje šole. Kot je sam zapisal o sebi, ga je objektiv takrat tako zasvojil, da je fotografijo tudi študiral. Sprva so ga pritegnile predvsem portretne in reklamne fotografije, veliko se je ukvarjal tudi s pokrajinsko in produktno fotografijo, družinskimi portreti, fotografiranjem porok in raznoraznih praznovanj. Nekaj fotografij avtorskih projektov je tudi predstavil v svoji samostojni razstavi leta 2011.

V fotografijo je, preko svojega diplomskega dela, uvedel nov termin - zgodbografija. Zgodbografija je fotografija, ki prikazuje proces izdelovanja nekega izdelka ter obrtnika pri delu. Ukvarjal se je tudi s fotografiranjem ekstremnih športov, saj je bil tudi športni plezalec, ki se je podajal po poti alpinista.

V zadnjem času je veliko fotografiral nosečnice in dojenčke ter pripravljal številne tečaje. Najraje pa je fotografiral obraze, obrazne mimike, ki izražajo spekter vseh čustev v najrazličnejših okoljih in situacijah. "Obrazi me navdihujejo in navdušujejo vedno znova, saj mi je izziv izvabiti in ujeti v objektiv notranjo lepoto posameznika, ki se zrcali v očeh in ki je v čisto vsakem človeku posebna in edinstvena," je Jure med drugim zapisal o sebi, a svojo pot žal mnogo prehitro končal.







Več v Črna kronika