Ponosna sta na svoje potomstvo

Jožica in Janez Dvoršak sta obhajala zlato poroko

Prlekija-on.net, nedelja, 15. april 2018 ob 09:10
Zlata poroka Jožica in Janez Dvoršak

Zlata poroka Jožica in Janez Dvoršak

Vedno ko se obeležuje kakšen družinski ali življenjski jubilej se na dogodku zbere velika in vesela družba. In nič drugače ni bilo niti konec tedna, ko sta zlato poroko obhajala Jožica in Janez Dvoršak z Zagajskega Vrha v občini Gornja Radgona. Kakšnih petdeset svatov se je najprej v cerkvi sv. Benedikta v Slovenskih goricah udeležilo zlatoporočnega obreda, ki ga je opravil domači župnik Marjan Rola. V isti cerkvi sta si Jožica in Janez večno zvestobo obljubila pomladi 1968 pred takratnim župnikom Rudolfom Vahčičem, ki je očitno imel srečno roko, kajti kot je tokrat dejal župnik Rola, je "50 let skupnega življenja znak velike ljubezni, zvestobe in razumevanja, a tudi odpuščanja, ki je pogosto potrebno. In ker sta uresničila svoje takratna zaobljube, vama tudi v naprej želim veliko blagoslova. Vaša zlata poroka je nasprotje vsaki nezvestobi, nerazumevanju in vse pogostejšim zakoncem, ki se hitro ločujejo. Zaradi vsega tega vama lahko zaželim samo veliko zdravja v bodoče in čim dlje, kajti vse ostalo že imata". Župnik Rola, ki se je zahvalil slavljencema, da redno obiskujeta svete maše, je v lepi pridigi in lepih besedah o Jožici in Jožefu, tudi spomnil, da "moramo delati tako, kot da bomo večno živeli, in moliti kot da bomo jutri umrli".

Jožica (rojena Hauc) se je rodila 7. marca 1945 na Zagajskem Vrhu, enako kot tudi Janez Dvoršak, ki pa se je rodil slabi dve leti prej, 19. maja 1943. Po poroki, pomladi 1968, sta se odpravila s trebuhom za kruhom v sosednjo Avstrijo, kjer je Janez ostal vse do upokojitve, leta 2003. Jožica se je domov vrnila hitro, po rojstvu drugega od štirih otrok. Skrbela je za otroke in kmetovala. V zakonu sta se jima rodila po dva sina (Mirko, Janez) in dve hčerki (Jožica, Zofka), imata že šest vnukov in tudi petmesečno pravnukinjo Elo. Danes, ko sta še vedno zelo čila in odličnega zdravja, oba uživata zasluženo pokojnino, rada potujeta na izlete z upokojenci DU Benedikt, v posebno zadovoljstvo pa jima je, da so vsi štirje otroci ostali v domačem kraju, kjer so si ustvarili družine. Na razdalji največ 200 metrov imajo namreč vsi svoja gospodinjstva, sama pa sta skupaj z družino sina Janeza. "Skupaj se držimo in to je nekaj najlepšega" povesta vesela slavljenca.

Po uradnem obredu zlate poroke je sledila vesele svatba v Gostilni na kmetiji Kaučič v bližnjem Trsteniku, kjer se je v družbi znanega štajerskega ansambla "Viničarji", ob dobri kulinariki in tekočih dobrotah, plesalo in rajalo vse do jutranjih ur.



Več v Kultura in izobraževanje