Moški pevski zbor Lipovci zapel v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju

S petjem so se spomnili letošnje 99. letnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu

Jože Žerdin, sobota, 28. april 2018 ob 08:35
Moški pevski zbor Lipovci v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju

Moški pevski zbor Lipovci v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju

Moški pevski zbor Lipovci, ki ga vodi zborovodja Gorazd Tivadar je v nedeljo, 22. aprila sodeloval in obogatil sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Mihaela v Veržeju. Pevci so po maši zapeli pred oltarjem, med drugim tudi pesem Kaj je Mujra šepetala za katero besedilo je napisal črenšovski župnik Jožef Klekel in izhaja iz časov prizadevanj za priključitev Prekmurja k matičnemu narodu, kajti to se je zgodilo pred 99 leti. Pesem je leta 2008 uglasbil prof. Ivan Florjano na pobudo Jožeta Tivadarja, ki je pred 35 leti bil ustanovitelj moškega pevskega zbora Lipovci.

V zahvalni besedi se je predsednik zbora Lujz Sraka zahvalil župniku Jožetu Pozdercu in njegovemu salezijanskemu sobratu Stanislavu Duhu in župljanom župnije Veržej ter poudaril namen petja, saj bo letos minilo 99 let od združitve prebivalcev z obeh bregov reke Mure k matičnemu narodu. Dejal je, da je pri tem velikem zgodovinskem dogodku imel Veržej pomembno vlogo, saj je bil tam sedež mirovne komisije, v katerem je sodeloval tudi Matija Slavič, ki je odlično sodeloval z župnikom in narodnim buditeljem Ivanom Jeričem iz Dokležovja.

Po sveti maši in petju so se dogovorili, da bodo prihodnje leto ob okrogli obletnici in sicer 100. letnici priključitve k matičnemu narodu zapeli v cerkvi ubrane pesmi. Skupno druženje in petje so nato nadaljevali v župnijskem domu, kjer so župljani pripravili za člane zbora pogostitev.



Več v Kultura in izobraževanje