Olgi Edšidt državno priznanje »Človek in pol«

Med osmimi prejemnicami priznanja iz vse Slovenije tudi medicinska sestra iz ZD Gornja Radgona

Prlekija-on.net, sreda, 9. maj 2018 ob 07:36
Olga Edšidt

Olga Edšidt

V okviru 24. skupščine Sindikata delavcev zdravstvene nege Slovenije (SDZNS), kjer so med drugim izibrali tudi novo predsednico, mimogrede je tam bila izbrana diplomirana medicinska sestra iz ZD Gornja Radgona Slavica Mencinger, so podelili tudi posebna priznanja SDZNS, ki so jih poimenovali »Človek in pol«. Gre za priznanje za dosežke na področju delovanja sindikata v zdravstveni negi, ki ga je letos, kot edina iz Pomurja, prejela tudi sindikalistka iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona, medicinska sestra Olga Edšidt, ki je že 38 let zaposlena v zdravstveni negi.

Olga Edšidt se je rodila 3.6.1960 in otroštvo preživela v Gornji Radgoni, kjer je tudi zaključila osnovno šolo. Želja pomagati in njena tankočutna narava, jo je pripeljala v Srednjo zdravstveno šolo Murska Sobota, v Rakičanu, ki jo je tudi uspešno končala leta 1979. Takoj po končani srednji šoli je dobila zaposlitev medicinske sestre v ZD Gornja Radgona, najprej v otroškem dispanzerju, nato se je pokazala potreba po kadru v splošni ambulanti, kjer je bila Olga vključena tudi v izvajanje nujne medicinske pomoči in v ambulanti medicine dela, prometa in športa, ter v obratni ambulanti Elrad. Vmes je dvakrat rodila, sina in hčerko, in danes je že ponosna babica vnukinji.

Zadnjih dvajset let je njeno glavno delovno področje v pljučnem dispanzerju in očesni ambulanti, kar opravlja še danes v skrajšanem delovnem času zaradi zdravstvenih težav. V prostem času je aktivna kot aktivistka RKS - OZ Gornja Radgona in sicer, kot predsednica Krajevne organizacije RK Apače. "Olga je bila med ustanovnimi članicami SDZN Slovenije v naši sindikalni enoti (SE). Od vsega začetka delovanja je bila in je še danes članica izvršilnega odbora SE, kjer je prevzela delo blagajničarke, kar opravlja še vedno vestno in predano. S svojo natančnostjo in iznajdljivostjo imamo blagajniške zadeve vedno brezhibno urejene. Zahvaljujoč njej imamo tako rekoč brez dodatnih finančnih sredstev, kar glede na velikost naše SE, niti ni zanemarljivo, urejeno blagajno po vseh zahtevnih standardih in predpisih. Svoje delo opravlja v prostem času, prav tako je izpod njenih rok prišlo nemalo dobrot za pogostitev članov ob raznih priložnostih, z namenom da privarčuje kakšen evro v sindikalni blagajni. Zaradi vsega tega in zaradi njene skromnosti in neizpostavljenosti smo sodelavci ZD Gornja Radgona mnenja, da si Olga zasluži priznanje »Človek in pol«. S tem se ji želimo oddolžiti in zahvaliti za četrt stoletja predanega dela in pripadnosti SDZN Slovenije in naši sindikalni enoti", je povedala predsednica SE ZD Gornja Radgona, Karla Pučko Zemljič. Sama Olga, skromna in nevsiljiva pa je samo dodala, da si "to priznanje delim z vsemi člani našega sindikata, saj je delo v sindikatu kolektivna vrednota". 

Poleg Olge Edšidt (ZD Gornja Radgona), so letos priznanje »Človek in pol«, prejeli še: Jasminka Božič (ZD Piran), Marjanca Čegovnik (SB Novo mesto), Slavica Drame (ZD Šmarje pri Jelšah), Helena Fluher (UKC Maribor), Jelka Mlakar (UKC Ljubljana), Janja Pungartnik (SB Slovenj Gradec) in Irena Šumenjak (SB Ptuj).

Sindikat ZD Gornja Radgona



Več v Kultura in izobraževanje