Zajel nas je pravi »metež« cvetnega prahu

Nad Ljutomerom se je pojavil zanimiv, a za tiste občutljive posameznike nič kaj prijeten pojav

Prlekija-on.net, četrtek, 10. maj 2018 ob 19:591
Cvetni prah v zraku

Cvetni prah v zraku

V četrtek popoldan po 19. uri, se je nad Ljutomerom pojavil zanimiv, a za tiste občutljive posameznike nič kaj prijeten pojav. V zraku so se namreč pojavile velike količine cvetnega prahu, verjetno od topola. Ob vetru, ki je zapihal iz severne strani, je v zraku bilo ogromno puhlic, kar je bilo videti kot pravi snežni metež sredi maja.

Tudi pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) te dni opozarjajo, da poteka sezona pojavljanja cvetnega prahu trav, v nižinah pa bo obremenitev visoka. V gozdovih še vedno cveti mali jesen, ostala drevesa pa zaključujejo sezono. V prvi polovici maja je v zraku v manjših količinah cvetni prah dreves, ki bodo zaključevala s cvetenjem: hrast, črni gaber, mali jesen, vrba, oreh, cipresovke in tisovke ter tudi posamezna zrna bukve. Vse skupaj je veter verjetno prinesel iz Babjega Ložiča. Spodaj objavljamo še obvestilo NIJZ.

NAPOVED OD 9. DO 12. MAJA 2018

V nižinah poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu trav, v suhem vremenu bo obremenitev zraka visoka in bo vplivala na zdravje preobčutljivih posameznikov. Na travnikih sta zacvetela tudi nizko alergena trpotec in kislica, obremenitev bo v splošnem srednje visoka, ob travnikih lahko visoka.

Padavine so pospešile zaključek sezone nekaterih dreves, v zraku bo še prisoten cvetni prah hrasta, bukve in gabra. Tudi mali jesen zaključuje sezono, obremenitve bodo lokalno srednje visoke. V zraku bodo manjše količine cvetnega prahu divjega kostanja, cipresovk, oreha in višje obremenitve z iglavci, ki so za alergije manjšega pomena. Cveti oljna repica, je žužkocvetna, največ cvetnega prahu je v zraku tik nad cvetočimi rastlinami in ob robu njiv, v splošnem bo obremenitev nizka.

Dobro je vedeti:

  • Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča.
  • Topoli plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije.
  • Na počutje nekaterih posameznikov lahko vpliva tudi močan vonj cvetočih dreves in grmov (španski bezeg, glicinija, robinija - akacija).


Več v Narava