Recitatorji, pevci in godci ob Tednu kulture

Tri glasbene skupine in pet piscev, pa še knjiga

Filip Matko Ficko, torek, 22. maj 2018 ob 18:23
Kulturni večer na Tišini

Kulturni večer na Tišini

V Kulturni dvorani Tišina je v petek, 18. maja, vse odmevalo ob zaključku kulturnega večera, ko so vsi izvajalci programa ter občinstvo skupaj zapeli. Bila je to prava manifestacija ljubiteljske kulture, ki jo je na samem začetku v svojem nagovoru pohvalil župan Občine Tišina Franc Horvat, skupaj pa so jo pripravili Društvo upokojencev Tišina, Kulturno umetniško društvo Tišina in Turistično društvo Gradišče.

Na tišinskem odru so se zvrstile kar tri glasbene skupine ljudskih godcev, ki delujejo v tej prekmurski občini. Najstarejša, ki letos praznuje 10-letnico, je skupina »Cvetje v jeseni«, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Tišina. Vodi jo Ema Vezjak, v skupini pa igrajo in pojo: Majda Hari, Jožica Šiftar, Greta Škaper, Jože Časar, Štefan Ružič in Ludvik Škaper. Ob glasbenikih in pevcih sta se kot pesnici predstavili občinstvu Irena Šrajner in Majda Klement, ki sta aktivni med seniorskimi literati Društva upokojencev Murska Sobota.

Osmo leto nastopajo »Vinski bratje« iz Gederovec, ki jih vodi Pavel Celec, a ob njem so aktivni godci in pevci: Leon Avguštin, Nejc Kocjan, Silvo Škodnik, Stanko Mencigar, Štefan Gomboc in Mirko Kuhar. Njihov izredno glasen nastop sta s svojimi zgodbicami in pesmicami »prekinila« Ema Vezjak (piše zgodbe) in Ludvik Škaper (piše pesmi), ki sta sicer aktivna v skupini »Cvetje v jeseni«, pa tudi v literarni sekciji Društva upokojencev Tišina.

Neke vrste »kovaška skupina« pa so »Mürski godci« iz Petanjec, ki igrajo in pojo peto leto. Vodi jih Tonček Hauko, a ob njem so v skupini kar tri predstavnice s priimkom Kovač: Erika, Ivanka in Melita, poleg teh pa še Joža Rajbar, Mimica Šinko in Nada Šiftar. Tedaj sta nastope posameznikov in glasbenih skupin pozdravila ter jim izrekla pohvale in zahvalo predsednik Društva upokojencev Tišina, Jožef Poredoš, kot tudi predsednica Društva upokojencev Murska Sobota Angela Novak.

V imenu revije »Narava zdravi« se je oglasila urednica Asja Matjaž, ki je izredno pohvalila kvalitetno delo, pa tudi pisanje, bioenergoterapevta Štefana Titana iz Tišine, ki piše za to revijo, je pa ob tej priložnosti izšla njegova najnovejša knjiga oziroma zdravilski leksikon z naslovom »Prisluhnimo telesu, telo nam pove vse«. O vsebini te knjige pa je več povedal predstavnik Založbe Volosov hram iz Pekla pri Mariboru Robert Titan Felix.