Kako je z ergonomijo v zdravstvenih poklicih?

Zanimivo izobraževalno predavanje na temo »Ergonomija v zdravstvenih poklicih - dvigovanje in nošenje bremen«

Prlekija-on.net, sobota, 23. junij 2018 ob 09:48
Ergonomija

Ergonomija

V Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona je potekalo zanimivo izobraževalno predavanje na temo »Ergonomija v zdravstvenih poklicih - dvigovanje in nošenje bremen«, ki ga je pripravil tamkajšnji delovni terapevt Matjaž Zupanc. Na predavanju, katerega se je udeležilo 30 zaposlenih, so najprej bile predstavljene fizične in psihične obremenitve, ki delujejo na naše telo, od raznega dela, drže našega telesa med delom oziroma drugimi aktivnostmi in vse do stresorjev, ki imajo velikokrat nezaveden vpliv na naše telo. Sledili so dejavniki tveganja, ki so lahko telesni, psihični ali okoljski. Prikazano je bilo pravilno in nepravilno dvigovanje bremen ter napake, ki jih delamo pri tem ter s tem škodujemo svoji hrbtenici.

Zdravstvenemu osebju so se predstavili pripravljeni kriteriji, ki so jih sestavili vodje služb skupaj z delovnim terapevtom, in ki razlagajo v katerih primerih lahko stanovalca dvigujejo zaposleni sami in kdaj poiščejo pomoč drugega ali pa uporabijo ustrezne pripomočke.

Sledil je še prikaz uporabe pripomočkov, ki jih dom zagotavlja zaposlenim, da si z njimi pri delu pomagajo. Fizična razbremenitev, kakovostne storitve in posledično večje zadovoljstvo so rezultati, ki jih razberemo tudi iz anket sistema kakovosti, ki jih vsako leto izvajajo domovi starejših po Sloveniji. V radgonskem domu starejših, kjer so pred dnevi obeležili prvo desetletnico, namreč že od samega začetka dajejo velik poudarek varovanju zdravja, tako stanovalcev kot zaposlenih in v ta namen spodbujajo zaposlene med drugim tudi k uporabi delovnih pripomočkov. Tovrstna izobraževanja v DSO organizirajo kontinuirano. S tem pomembno pripomorejo k ozaveščanju in obnovitvi znanja zaposlenih ter dvigu kakovosti opravljenih storitev.



Več v Kultura in izobraževanje